Podaci Svjetske banke otkrivaju „Novalićevo ekonomsko čudo“. Naime, ekonomski rast Federacije BiH na razini Evropske unije. „Ako govorimo u novcu, BDP Federacije Bosne i Hercegovine u 2022. godini iznosi 28,62 milijarde maraka, dok BDP entiteta Republika srpska iznosi 11,48 milijardi maraka. To praktično znači da Federacija BiH, iako je pokriva tek dva posto više teritorije Bosne i Hercegovine od entiteta Republika srpska (odnos 51:49), BDP-u države doprinosi jedan i po puta više nego Rs. Dakle, odnos između entiteta u pogledu BDP-a jeste 2,5:1, što će reći da je upravo to trenutni odnos ekonomske moći entiteta jer se BDP praktično svodi na to koliko je ko proizveo roba i usluga“, piše Jakub Salkić.

O maloj, ali održivoj ekonomiji i ekonomskom rastu Bosne i Hercegovine, krizi i zlobnicima uprkos, piše Faris Nanić.

„Primjetna je velika razlika u rastu dva entitetska BDP-a: Federacija ima rast od 5,9 posto (kao i Hrvatska), dok Rs osjetno zaostaje i na razini je BDP-a Srbije od 2,5 posto. I apsolutni iznos i godišnji rast BDP-a potvrđuje da je Federacija ustvari ekonomski motor države, pa bi o tome trebalo povesti računa pri raspodjeli prihoda od indirektnih poreza, koji su i dalje itekako na štetu većeg entiteta“, piše Nanić.

Muamer Zukić, novoizabrani predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, u intervjuu za „Stav“ poručuje da „ne postoji način da se bez SDA i DF-a formira federalna vlast, to praktično nije moguće“.

„Vlast formira onaj koji ima poslanički kapacitet. Zasad to očigledno niko nema. Tako da je sigurno preuranjeno potpisivanje bilo kakvog sporazuma o formiranju vlasti. Osim što je potrebno još međustranačkih razgovora i pregovora, valja imati na umu da ne možete formirati vlast bez izbornih pobjednika. Ne samo što je suprotno volji birača, nego to praktično nije moguće. Po važećim propisima i trenutnom poslaničkom kapacitetu, ne postoji način da se bez SDA i DF-a formira federalna vlast“, kaže Zukić.

Na vidiku je konačno rješenje za “muslimančiće”, ironično poručuje glavni urednik „Stava“ u uvodniku pod naslovom „Gross Kabiri, aluminijski spasitelj koji treba da izvede Hrvate iz muslimanskog ropstva“.

„Posrnuli mostarski Aluminij je preuzeo  predsjednik M. T. Abraham Group Amir Gross Kabiri iz Izraela. Čovićevi mediji ga opisuju kao hrabrog vizionara, maltene požrtvovnog ulagača koji zavrće rukave i s radnicima u trećoj smjeni dijeli dobro i zlo. I ne samo to. On je nešto poput Sv. Nikole za bosanske Hrvate. Osim što je novi predsjednik Židovske općine Mostar, u Upravi je fudbalskog kluba HŠK Zrinjski, a piše se da otvara ekskluzivnu umjetničku galeriju u Mostaru te se nižu floskule kakve čitamo u ženskim magazinima da ovaj mecena iz obećane zemlje društvenu odgovornost vidi kao svoju životnu misiju. No, iza spasitelja koji je Hrvate došao izvesti iz muslimanskog ropstva, prema informacijama koje se mogu čuti od dobro upućenih izvora, krije se nešto sasvim drugo“, piše Filip Mursel Begović i dodaje da „Čović pritom zadovoljno trlja ruke - samo još da se riješi ovih bezobraznih Bošnjaka muslimana iz SDA koji se nešto solidarišu s Palestinom i imaju prijateljske odnose s Turcima, koji u Kudsu vide nešto sveto i mogli bi raditi probleme“. Šta je pozadina ovog slučaja pročitajte u tiskanom izadnju „Stava“.

Bošnjačkoj naivnosti mora doći kraj, naglašava Mustafa Drnišlić u tekstu „Dekonstituiranje – politički projekt stranih centara za potpuno marginaliziranje Bošnjaka“.

„Jasno je da je na sceni sasvim otvoren, gotovo transparentan, proces izvođenje bošnjačkog naroda iz Ustava Bosne i Hercegovine. Dekonstituiranje. Pravi se presedan koji se želi nametnuti kao pravilo. Namjerava se normalizirati stanje gdje je nevažno da li vlast obnaša stranka koja je dobila najveći broj bošnjačkih glasova pa čak i da li bošnjačke nacionalne kvote popunjavaju istinski Bošnjaci. Pravo na legitimno političko predstavljanje hoće se rezervisati isključivo za Srbe i Hrvate dok će Bošnjake moći predstavljati Ostali ili eto 'Bošnjaci' Dodika i Čovića“, piše Drnišlić.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Gross Kabiri, aluminijski spasitelj koji treba da izvede Hrvate iz muslimanskog ropstva

POLITIKA
Jakub Salkić: Novalićevo ekonomsko čudo – rast Federacije BiH na razini Evropske unije
Faris Nanić: Ekonomski rast Bosne i Hercegovine, krizi i zlobnicima uprkos
Mustafa Drnišlić: Dekonstituiranje – politički projekt stranih centara za potpuno marginaliziranje Bošnjaka
Muamer Zukić: Ne postoji način da se bez SDA i DF-a formira federalna vlast, to praktično nije moguće (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Faris Nanić: Objava nove velikosrpske politike, novih ratova i novog genocida
Adnan Pejčinović: Druga balkanska osovina
Uzeir Alispahić: Pokret protiv države
Mustafa Drnišlić: Autopsija jednog lažnog skandala
Amir Telibećirović: Nema osude poziva na linč svih Bošnjaka
Uzeir Alispahić: Grozomorni seksizam i govor mržnje prema ženama SDA
Sanadin Voloder: Operacija “Luksor” – krah najvećeg sudskog procesa protiv političkog islama u Austriji
Bojan Budimac: Od Švedske zavisi zaoštravanje odnosa s Republikom Türkiye
Osman Softić: Talibani ne žele primati instrukcije iz Pakistana
Sanadin Voloder: Gvajana – jedina država zapadne hemisfere s muslimanom predsjednikom

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Dok gledam kroz prozor i iščekujem nenadanu posjetu (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: O jednoj nani pod šamijom i o njenom sinu pod šatorskim krilom (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: E, ovo je ključni problem: moj imetak! (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/ Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Amina Šećerović-Kaşli: Konvencija o pravima djeteta ne važi kada je u pitanju LGBTI populacija
Mirza Abaz: Turska vlada i ove godine stipendira uspješne studente, programom obuhvaćena i Bosna i Hercegovina
Alen Kalajdžija: Ko zna šta je vila i ko zna ko je Halil
Izet Perviz: Više od 400 godina zatvora za 41 osuđenika
Nedim Hasić: Kako su Mihailovići poklali Goražde - Draža naredio, Sergej sproveo
Bajro Perva: Skidanje prašine sa suđenja kožarima u Visokom iz 1947. godine
Alma Arnautović: Trebamo se ubrzati, interes donatora uskoro bi mogao biti na Ukrajini
Izet Perviz: Musafirhana fojnička

KULTURA
Jakub Salkić: Od djela Ebu Hanife, preko Uskufijevog rječnika, do latinsko-bosansko-turskog rječnika ljekovitog bilja