Predsjednik Republike Türkiye Recep Tayyip Erdoğan s velikom  je državnom delegacijom posjetio 6. septembra 2022. godine Bosnu i Hercegovinu i održao niz sastanaka u njenom glavnom gradu. Osvrt na ovu posjetu pročitajte iz pera zamjenice glavnog urednika „Stava“ Amine Šećerović-Kaşli.

Almir Mehonić piše o „usklađivanju zakonske regulative za novi 'Sarajevo safari'“ u tekstu pod naslovom „Schmidtov zakon o specijalnom muslimanskom rezervatu u srcu Evrope“.

„Nijednom, ni u polurečenici, visoki predstavnik nije najavio da bi buduća rješenja Izbornog zakona trebala biti simetrična u oba entiteta. Stoga je sasvim legitimno pitanje da li se ovdje želi na prostoru gdje su Bošnjaci manjina dalje nastaviti s diskriminacijom i da li se, zapravo, Bošnjaci tu žele uništiti kao politički faktor, dok se u onom dijelu gdje su većina žele zadržati asimetrična rješenja u odnosu na Rs, kako bi se uništila svaka mogućnost razbijanja okova blokada. Aparthejdski model u kojem se politički mehanizmi upravljanja daju u ruke katoličkoj političkoj manjini, političkim sljednicima presuđenog UZP-a“, piše Mehonić.

U intervju za „Stav“ govori Anes Osmanović, nosilac liste SDA za Skupštinu Posavskog kantona, te poručuje da „uz  međusobno uvažavanje, Bošnjaci i Hrvati mogu lijepo živjeti skupa, Odžak je dokaz“.

“Nakon potpisivanja Dejtona, 8. februara 1996. godine mi smo se vratili u Odžak, koji je bio razoren grad, tada su ga zvali ‘kabriolet grad’, nije bio ostao nijedan krov čitav, stradao je tokom proboja koridora 1992, a tokom cijelog rata devastiran je i nije naseljavana neka veća grupa ljudi. Bio je to grad duhova. Zajedno smo se vratili i obnavljali grad bez nekih većih problema između Bošnjaka i Hrvata.”

Uzeir Alispahić piše o onome što tzv. ujedinjena opozicija nikako ne može shvatiti.

„Poštivanje ezana i mahrame dio je opće kulture svakog civiliziranog čovjeka“, poručuje Alispahić.

„Nije li nepristojno nuditi katolika mesom tokom korizme? Nije li nepristojno tražiti od Jevreja da čini njemu nedopuštene radnje tokom šabata, od petka do subote? Poštovati tuđe svetkovine jeste svetost, ali jeste i dio opće kulture svakog civiliziranog čovjeka. Šta je tek s poštivanjem vlastitih običaja ili vlastite tradicije? O tome Konaković, Bećirović, Forto i Nikšić nemaju pojma ili još gore od toga – potpuno su nekulturni i necivilizirani“, piše Alispahić.

O dokumentarnom filmu Mirana Zupaniča “Sarajevo safari“, šokantnoj, nevjerovatnoj, brutalnoj istini o Opsadi Sarajeva, piše nedim Hasić.

“Sarajevski safari bila je, kako je opisuje slovenački reditelj Miran Zupanič, specifična, normalnom umu nezamisliva vrsta lova, lova na ljude. U toku Opsade Sarajeva bogatim strancima koji su platili određenu nadoknadu bilo je dopušteno da sa srpskih položaja pucaju na ljude u slobodnom dijelu grada. Žrtve su bili civili koji su se u tom trenutku našli u snajperu tih okrutnih stranaca. Najviše je plaćano za ubijeno dijete“, piše Hasić.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Hrvatske zablude od Sisačke bitke do Sisačke džamije

POLITIKA
Almir Mehonić: Schmidtov zakon o specijalnom muslimanskom rezervatu u srcu Evrope
Uzeir Alispahić: Poštivanje ezana i mahrame dio je opće kulture svakog civilizarnog čovjeka
Alma Arnautović: SDA i Bosna i Hercegovina nemaju alternativu!
Amina Šećerović-Kali: Posjeta predsjednika Republike Türkiye
Jakub Salkić: Lideri kompenzacijskih listi
Jasmin Duvnjak: Očuvali smo ekonomsku i političku stabilnost FBiH u gotovo nemogućim uvjetima (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Hasan Eminović: Umjesto o obnovi propalih poslovnih ideja, gradski vijećnici o mrtvom Brozu
Anes Osmanović: Uz međusobno uvažavanje, Bošnjaci i Hrvati mogu lijepo živjeti skupa, Odžak je dokaz (INTERVJU/Razgovarao: Jakub Salkić)
Faruk Selmanović: Nemojte birati ljude koji promjenama smatraju zamjenu loga stranke (INTERVJU/Razgovarao: Sanadin Voloder)
Armin Hodžić: Vrela politička jesen u Hrvatskoj
Osman Softić: Jesu li zaista SAD i ISIL bili žestoki neprijatelji
Bojan Budimac: Protiv Erdoğana po svaku cijenu

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Sve je već napisano, samo treba čitati (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Učiteljica života (Irfan Horozović)

ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Na sebi je nosio nekoliko zarobljenih pušaka, osamdesetčetvorku i potpuno krvavi redenik (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Kakav je to sihir, o, Bože!? Kako ovo ljudi ne vide? (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/ Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Nedim Hasić: “SARAJEVO SAFARI” - Šokantna, nevjerovatna, brutalna istina o Opsadi Sarajeva
Miran Zupanič: “Sarajevo safari” je priča koja je rušila moju percepciju svijeta (INTERVJU/Razgovarao: Nedim Hasić)
Izet Perviz: U Gacku je ubijeno više od 145 bošnjačkih civila
Alma Arnautović: Čektalo i sinovi sa Zečije kose
Alen Kalajdžija: Počistiti svoju jezičku avliju, mnogo je jezičkog korova u njoj
Bajro Perva: Domaće je slađe i zdravije
Ammar Kulo: Stigli nam prvi bosanski udžbenici
Amir Sijamhodžić: Borac kojem je na 22. rođendan klanjana dženaza

KULTURA
Kenan Šurković: Razvoj gradova i formiranje prvih stilova osmanske arhitekture