Na naslovnici 359. broj sedmičnog lista za politiku, društvo i kulturu „Stav“ nalazi se hrvatski politolog i nezavisni politički konsultant Davor Gjenero, koji je u intervjuu govorio o kompleksnom odnosu Hrvatske i BiH, ali i sve složenijem odnosu Hrvata i Bošnjaka u BiH. Međutim, on je ovu priču znatno proširio, podrobno obrazloživši na koji način međunarodni elementi djeluju na ponašanje predvodnika političkih procesa u ove dvije države.

„Hrvati u BiH su izrazito politički ugroženi, kao i Bošnjaci, ali ne zbog odnosa u FBiH, već su obespravljena politička manjina u RS-u. Mene to muči, o tome trebamo pričati. O tome jedino dostojno govori biskup Franjo Komarica, ostali šute. Ova kompletna situacija je izrodila budalaštinu po kojoj je Hrvatima u BiH prirodni saveznik Milorad Dodik. Na teritoriji BiH na kojoj on vlada živi četvrtina hrvatskog življa i pritom nemaju nikakva politička prava. S Bošnjacima je jednaka ili čak gora stvar. Odnos Hrvata i Bošnjaka u većem bh. entitetu je stvar „brušenja“, fine-tuninga. Niko ne može reći da su Hrvati u FBiH obespravljeni, oni imaju svoje političko mjesto unutar tog entiteta. Drugo je sada pitanje zakonske infrastrukture i kako se ta prava ostvaraju“, rekao je, između ostalog, Gjenero.

Glavni i odgovorn urednik Filip Mursel Begović u uvodniku naslovljenom „Odbiti razgovore i pruženu
ruku SAD i EU bilo bi jako loše“ piše o tome kako dio probosanskog bloka traži izgovor zbog izbjegavanja odgovornosti u vezi s pregovorima o izmjenama izbornog zakonodavstva.

„Jedni odbijaju nastavak razgovora dok se ne riješi aktuelna kriza, drugi ne bi imali ništa protiv, dok se treći ne izjašnjavaju jasno o tome da li će sjesti za stol s Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst. Slične dileme prisutne su i u javnosti, pa postoje oprečna mišljenja o potrebi nastavka razgovora o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva u postojećim okolnostima. Da bi se ta dilema razriješila, potrebno je prethodno ponuditi odgovor na jedno pitanje, a to je da li probosanske snage imaju luksuz odbiti pruženu ruku SAD-a i EU-a. U okolnostima u kojima sile poput Rusije i Kine otvoreno podržavaju secesionističke
ideje i produbljivanje etničkih podjela, odbijanje poziva onih koji rade na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, onih koji su omogućili zaustavljanje rata u BiH i poticali provedbu brojnih reformi u protekle dvije decenije, sasvim sigurno nije najmudriji potez“, stoji u uvodniku.

Jakub Salkić razgovarao je s predsjednicima institucija koje okupljaju privrednike, čelnikom Privredne komore Federacije BiH Mirsadom Jašarspahićem i Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnanom Smailbegovićem, ali i samim privrednicima u odvojenoj anketi o tome koliko loše na privredu utječe stalno zveckanje oružjem.

„Ne da su zabrinuti nego imaju vrlo često upite od inostranih partnera šta se dešava, da li će biti u stanju da ispoštuju ugovore koje imaju potpisane, u smislu isporuka u narednih godinu ili dvije. Tako da ova situacija nije nimalo neozbiljna. Svim serioznim kupcima, koji imaju dugoročne ugovore, kao što su oni u autoindustriji, pouzdana isporuka jedna je od ključnih stvari. Ljudi, naravno, prate situaciju, kada imate priču o raspadanju Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje ili da neće biti izbora... Ljudi s pravom pitaju jeste li u stanju ispoštovati ugovore i hoćemo li potpisivati ugovore za narednu godinu, dvije ili tri. Da ne kažem kako to utječe na strane pa i na domaće investitore koji imaju šansu da šire poslovanje, a onda kažu – 'pa stanite malo, dignimo ručnu dok se ova situacija malo sredi'”, jedan je od odgovora Adnana Smailbegovića.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični „Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Odbiti razgovore i pruženu ruku SAD i EU bilo bi jako loše

POLITIKA
Davor Gjenero: Milorad Dodik nije saveznik Hrvatima, Bakir Izetbegović radi dobro za BiH (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Ajman Šoše: U Čapljini se Bošnjacima ne dopušta političko djelovanje (INTERVJU/Razgovarao: Nedim Hasić)
Ammar Kulo: Važna (izborna) godina u Bosni i Hercegovini
Dino Imamović: Uobličavanje nove evropske stvarnosti
Ermin Zec: Projekt širenja defetizma kod bošnjačke omladine
Osman Softić: Peking preferira pobjedu bez oružanog sukoba
Bojan Budimac: Tihi korak pun nade
Dean Džebić: Smije li Finska pristupiti NATO-u

EKONOMIJA
Mirsad Jašarspahić i Adnan Smailbegović: Zveckanje oružjem u Bosni i Hercegovini „ubija” biznis (INTERVJU/Razgovarao: Jakub Salkić)
Jakub Salkić: Anketa “Stava”: “Moraš biti nadrogiran da se ne brineš”
Amina Šećerović-Kasli: Drastična poskupljenja u građevinarstvu

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Zapis iz Karakazan mahale (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Sve će ovo proći, sve... (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Ne cijepaj dlaku – ne ulazi u jalove rasprave! (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/ Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Mustafa Drnišlić: Da nas dragi Bog sačuva od “akyoholiziranog” svijeta
Nedim Hasić: Josip Stadler, jedna od najkontroverznijih ličnosti u historiji Bosne
Bekir Halilović: Prilike u Srebrenici podsjećaju na period prije početka rata
(INTERVJU/Razgovarao: Jasmin Alibegović)
Admir Lisica: Bošnjački vrtić u Skoplju
Ammar Kulo: Banane s Karaginog Polja
Mirza Abaz: Zerina Pandža i bezbroj mogućnosti običnog papira
Esad Rahić: Žal za muslimanskom kasabom Vranje
Izet Perviz: Kuća Bogu za lijek

KULTURA
Almir Zalihić: Kanafanijev magični narativ nije spašavao živote, ali je spašavao duše
Željko Grahovac: Esencijalna “žednina” potvrđena pjesničkim prvijencem
Mirza Idrizović: Bugojno se dokazalo kao teatarski grad (INTERVJU/Razgovarao: Sanadin Voloder)