Hrvatska vanjska politika prema Bosni i Hercegovini ovih je dana ponovno bila u fokusu javnosti, a tema je i satirične naslovnice 328. broja sedmičnog lista “Stav”. Naime, Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, prije odlaska na samit NATO-a, javno je ucijenio svoje saveznike kako neće podržati zajedničku deklaraciju ako u njoj ne dođe do izmjena u onim stavkama koje se odnose na susjednu Bosnu i Hercegovinu, konkretno, kako bi se naveo u dokumentu Dejtonski sporazum i termin “konstitutivnost naroda”.

“U moru Milanovićevih izjava izdvajamo sljedeću: ‘To je mala stvar za samit, ali za nas je to Bigfoot.’ (radi se o izmjeni Deklaracije). Naime, Bigfoot je mitsko biće koje postoji u legendama i mitovima, pa ispada da Milanović svoj 'veliki diplomatski uspjeh' poistovjećuje s glasinama iz djela Misterije svijeta Arthura C. Clarkea ili dječijim animiranim filmom o jetijima pod naslovom Stopalići. Hrvatski Trump opet udara, ali ponovno u prazno. Zapravo, šta očekivati od Bigfoota kada ode na diplomatsku ćenifu – ništa drugo nego Big shit. A možda bismo mogli i zamijeniti teze – protekle sedmice smo svjedočili kako je stvarni predsjednički Big Shit postao umišljeni Bigfoot“, piše Alija Čolaković.

Glavni urednik “Stava” Filip Mursel Begović komentirao je nedavni skandalozni ispad prof. dr. Šaćira Filandre koji je zazivao Aleksandra Vučića riječima “daj Bože da mi imamo jednog takvog autokratskog harizmatičnog lidera koji daje golove”.

“Bolno je gledati do koje mjere poživinčena bošnjačka elita ponižava vlastiti narod, naravno, nakon što su izgubili bilo kakav osjećaj za samopoštovanje. Nije li ovakav emocionalni mazohizam u podređivanju jednom Vučiću patološko stanje velikog broja naših intelektualaca koji bi riječ sloboda zamijenili za ropstvo? Zašto se u kontinuitetu moramo nositi s jednim te istim autošovinističkim refleksom? Zar nakon komunizma i traume rata nismo dovoljno sazreli da u demokratiji uživamo u slobodi? Naravno, sloboda podrazumijeva kritični odmak koji je svojsten mislećem dijelu društva. Filandra, koji nosi epitet intelektualaca, mimo toga što je univerzitetski profesor, svoj kritički odmak od vlasti i političke vrhuške demonstrira tako što zaziva tiranina iz susjedne države za lidera“, piše Begović.

O očekivanjima od susreta Erdoğan – Biden piše Bojan Budimac u tekstu pod naslovom “Previše problema za sat razgovora”.

“Niko normalan nije očekivao da će brojni problemi koji zagorčavaju odnose Republike Turske i Sjedinjenih Američkih Država na volšeban način biti prevaziđeni jednosatnim sastankom dva lidera. Međutim, signali i omekšavanje retorike, te s turske strane izražena nada o resetiranju ili novoj strani odnosa svakako su podigli nivo uzbuđenja“, piše Budimac.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu, poručuje da su “Konaković i Forto oštetili zavod zdravstvenog osiguranja KS za minimalno 28 miliona KM“.

“Pogledajte samo sastav ‘Šestorke’ iz 2016. godine, pa tu se ne zna ko pije a ko plaća. Imali ste onda ‘Četvorku’, pa se to smanjilo na ‘Trojku’. Jedni su centar, drugi kvazidesnica, a treći kvaziljevica. Oni se između sebe ne mogu dogovoriti hoće li piti ‘Sarajevsko pivo’ ili ‘Heineken’. ‘Heineken’ na flaši ima, što je znakovito, jednu crvenu zvijezdu, nju vole ovi iz jedne crvene partije koja bi trebala biti baštinik tradicije komunizma, koja bi trebala biti čuvar radničkih prava. Ako ništa drugo, SDP bi morao stati iza nas i ovo riješiti u roku od 24 sata”, kaže Selimić najavljujući sindikalni štrajk.

Tragom jedne lažne ekskluzive išao je Amir Telibećirović u tekstu “Da li se Sarajevu opet podmeće kolektivni neonacizam?”

„Zaboravlja se da u paketu sa svim tim evropskim vrijednostima dolaze još i drugi evropski proizvodi, kao što su ideološki antisemitizam, nacizam, marksizam, fašizam, rasizam, kolonijalizam, te još neki 'izmi'. Odatle stižu i mladi 'skinheadsi' i neonacisti, a ne iz Sarajeva. Treba se više baviti uzrocima nego posljedicama“, piše Telibećirović.

O ostalim temama kojim se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Filandra – intelektualac koji misli “u smeru duvanja olujnog vetra s Dedinja”

POLITIKA
Alija Čolaković: Kako je predsjednički “Big Shit” postao umišljeni “Bigfoot”
Admir Lisica: Pandemija i utjecaj Kine najveći izazovi
Bojan Budimac: Previše problema za sat razgovora
Admir Mulaosmanović i Mesud Ramić: Ekonomske i političke veze Bosne i Hercegovine i Njemačke od 1996. godine do danas (2)
Mirza Abaz: Konaković i Forto oštetili su Zavod zdravstvenog osiguranja KS za minimalno 28 miliona KM (intervju Edo Selimić)
Amir Telibećirović: Da li se Sarajevu opet podmeće kolektivni neonacizam?
Jakub Salkić: Zakon o visokom obrazovanju ili kako uništiti humanističke nauke
Osman Softić: Žrtve genocida ili paranoične politike Pekinga

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Dok ispraćam drage mi ljude i čekam u redu na prozivku (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Maske na vratima (Irfan Horozović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Četnička zasjeda na Kerepu i neuspjeli pokušaj blokade Gradačca (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Bȕd si munafik, bȕd krvolok, a kažeš: “Ja sam arif” (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić)

DRUŠTVO
Mirza Abaz: Nekada su svi bili Bošnjaci, a Stjepan II Kotromanić praotac je svim našim i evropskim kraljevima (intervju Zlatko Lukić)
Nedim Hasić: Libijci ne kasne samo na namaz, sve im je ostalo “inšallah”
Alma Arnautović: Brojne žrtve nisu dočekale da vide krvnika iza rešetaka
Mirzet Hamzić: Roy Gutman – svjedok genocida koji je davao nadu i predvidio pobjedu
Izet Perviz: Od zastrašivanja svjedoka do najave priznanja krivice
Dean Džebić: Izraelska obavještajna zajednica: oči i uši države Izrael
Almir Mehonić: Kako je Risto postao Alija
Ammar Kulo: Svoj na svom u “Vukovarskoj četvrti”
Mirza Abaz: Udruženi u dobru: Počelo snimanje Ilmihala za gluhe i nagluhe osobe
Izet Perviz: At Mejdan -Sarajevski trg robova
Admir Lisica: Četvrt stoljeća “Starog mosta” u Brisbaneu
Amina Šećerović-Kaşli: Pčela je leteći farmaceut, a košnica prirodna apoteka
Safet Pozder: Čari Jablaničkog i Ramskog jezera

KULTURA
Almir Zalihić: Postmoderno slikarsko čitanje “bosanskog kola smrti” (o Almedini Cifrić)
Željko Grahovac: Težina zagrljaja od koje žive male rastegljive ptice na zaglavljima (o Vladanu Šipovcu)