Kako je HDZ „rehabilitirao“ ratne zločince, pitanje je na koje odgovara Jakub Salkić otkrivajući da presude MKSJ-a nisu upisane u krivičnu evidenciju u Bosni i Hercegovini. Naime, svaka presuda bez obzira na to je li izrečena u Bosni i Hercegovini ili od međunarodnih sudova trebala bi biti upisana u krivičnu evidenciju i ostati tu dok se po zakonu ne izbriše iz evidencije.

„Dakle, kada danas želite izvaditi potvrdu jeste li kažnjavani, u evidenciji se nalazi kada ste osuđivani, za koje djelo, koji sud je izrekao kaznu itd. Međutim, zbog pravilnika o vođenju evidencije na državnom nivou, nije predviđeno upisivanje presuda izrečenih u Haškom tribunalu“, piše Salkić.

Prijateljica ratnih zločinaca Lidija Bradara ne bi trebala obavljati bilo kakvu javnu funkciju u državi, ocijenjuje Hasan Eminović.

„Sve konce u djelovanju HZHB u Srednjoj Bosni vukao je ratni zločinac Dario Kordić. Lidija Bradara bosanskohercegovačku je javnost svojim izljevom prijateljstva podsjetila za kakve se to civilizacijske vrijednosti zalaže i ona budući da se nema namjeru odreći prijateljstva s Darijem Kordićem. Lidija Bradara kao privatna osoba možda i može sebi dopustiti toliki stepen moralnog posrnuća, no ovakvom izjavom sama je sebe delegitimirala da obavlja bilo kakvu javnu funkciju u državi Bosni i Hercegovini. Politički subjekti koji joj to dopuste negiraju ne samo tekovine višestoljetne bosanskohercegovačke državotvornosti već i sve civilizacijske vrijednosti. Onaj ko joj to dopusti obesmislio je sve nedužno ubijene žrtve u agresiji na Bosnu i Hercegovinu“, piše Eminović.

Milorad Mijo Popović pjesnik je, romanopisac, esejist, urednik, ali prije ili uz to jedan od rijetkih intelektualaca u Crnoj Gori koji je od 1986. godine angažiran na supstancijalnim pitanjima Crnogoraca i Crne Gore.

Milorad Mijo Popović u intervjuu za Stav poručuje da „Otvoreni Balkan podrazumijeva nestanak Crne Gore i podjelu Bosne i Hercegovine“.

„Ruska agresija na Ukrajinu dobrim dijelom pobrkala je politiku Aleksandra Vučića i Edija Rame, politiku Otvorenog Balkana, kroz koju bi se artikulisali velikosrpski i velikoalbanski nacionalni interesi. Otvoreni Balkan je, po svemu sudeći, pokrivna operacija za geopolitičko preslaganje koje podrazumijeva teritorijalno razgraničenje Srba i Albanaca na sjeveru Kosova, prekompoziciju Makedonije, nestanak Crne Gore i podjelu Bosne i Hercegovine“, kaže Popović.

„Stav“ ekskluzivno otkriva kriminalističke zaplete u Filmskom centru Sarajevo gdje koalicija HDZ-a i SDP-a, među ostalim, radi na posvemašnjem razvaljivanju i kontroli kulture u FBiH.

Jasmin Duraković i Antonio Beus svoju šansu vide u dolasku SDP-a na vlast na federalnom nivou i njihovoj koaliciji s HDZ-om BiH kako bi održali u životu posao, ali i ispunili neke svoje privatne ambicije. UFI, jasno, interesira novac i moć među filmašima koja proizlazi iz naplate tantijema. Duraković, kako se priča ovih dana, želi ponovo fotelju direktora Javnog RTV servisa Federacije, što bi omogućilo skoro pa bezgraničnu moć u svijetu filma i ostvarenje vlastitih ambicija iako je jasno da je riječ o osobi potkapacitiranoj za rediteljski zanat, ali očito veoma upornoj i ostvarivanju zamišljenog i namaštanog.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNA RIJEČ
Filip Mursel Begović: Prvu reisovicu, prvu muftinicu i prvu efendinicu dat će NiP

POLITIKA
Jakub Salkić: Kako je HDZ „rehabilitirao“ ratne zločince
Hasan Eminović: Lidija Bradara ne bi trebala obavljati bilo kakvu javnu funkciju u državi
Alma Arnautović: Trideset godina ženskog aktivizma unutar SDA
Damir Hadžić: Koalicija HDZ-a i SDP-a za razvaljivanje i kontrolu kulture u FBiH
Hasan Eminović: Osam mjeseci HVO logora Huseina ef. Kavazovića
Alma Arnautović: Odlazak političara koji je skromnošću osvajao srca građana (O rahmetli Samiru Kamenjakoviću)
Faris Nanić: Sadejstvom kineske diplomatije i ruske imperije svijet postaje jako opasno mjesto
Bojan Budimac: Narod Republike Türkiye pred historijskom odlukom
Osman Softić: Iransko-saudijski sporazum: Pomirenje muslimanskih kolosa

TEMA BROJA: IZBORI U CRNOJ GORI
Milorad Mijo Popović: „Otvoreni Balkan“ podrazumijeva nestanak Crne Gore i podjelu Bosne i Hercegovine (INTERVJU/ Razgovarao: Adnan Pejčinović)
Adnan Pejčinović: Ili Milo Đukanović ili četnički vojvoda Andrija Mandić
Nikola Zirojević: Ovo su izbori na kojima biramo između građanske Crne Gore i civilizacijskog sunovrata (INTERVJU/ Razgovarao: Sanadin Voloder)

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Na šta se sve natrapa u dugoj, besanoj noći (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Groteskna pitoreska (Irfan Horozović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Njihovo je da napadaju, naše je da ne prođu: Još jedna krvava noć pred Gradačcem (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Suhoća unutra, a sumnjaš u ovu čistu rijeku! Zašto je to tako? (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/ Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Amir Telibećirović: Građansko društvo otvoreno je za sve, osim za muslimane
Midhat Jašić: Blagotvoran učinak posta na organizam prepoznat je još u doba stare Grčke (INTERVJU/ Razgovarao: Mirza Abaz)
Alen Kalajdžija: Kako razumjeti neke govornike bosanskog jezika koji još uvijek nisu izišli iz “istorije”
Mirza Abaz: Yuanhao Jahja Zou i otkrovenje čari saza
Nedim Hasić: Operacija Vlašić - Pobjeda za historiju i nikad dosanjan san o smotri u Banjoj Luci
Ammar Kulo: Djevojka koja nije voljela ratne priče
Izet Perviz: Mushaf neprocjenjive vrijednosti

KULTURA
Jakub Salkić: Isak Samokovlija – život u bijelom mantilu
Almir Zalihić: Složene poetske slike i perfekcija stila (O Muji Musagiću)