Sedmični list „Stav“ donosi opširnu predizbornu analizu Nedima Hasića pod naslovom „Jedanaestorica jednog broji, jedanaest se jednog boji“. Saznajte o toku predizborne kampanje, o šansama stranaka i kandidata, kao i mogućim ishodima izbora u kojima će za izbor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka biti potrebno osvojiti između 240.000 i 280.000 glasova, ponajviše u zavisnosti od raspodjele glasova za Hadžikadića i Komšića, te u zavisnosti od ukupne izlaznosti. Za člana Predsjedništva iz reda Hrvata bit će potrebno osvojiti između 180.000 i 200.000, što će ponajviše zavisiti od izlaznosti birača.

Jakub Salkić kroz podatke i ekonomske pokazatelje analizira rad Vlade Federacije BiH u proteklom mandatu. „U ranijem periodu bilo je skoro pa uobičajeno da neko protestira ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine – borci, penzioneri, poljoprivrednici, radnici raznih firmi. U posljednjih nekoliko godina bio je samo jedan protest, i to rudara. Činjenica je da je veliki broj gorućih socijalnih pitanja riješen. Rješenjima možemo biti zadovoljni ili ne biti, ipak je stanje neuporedivo bolje u ovih sedam godina nego što je bilo ranije“, piše Salkić.

„Hoće li HDZ stati na opasnom predizbornom lavežu“, pita se Faris Nanić. Naime, Dragan Čović smatra “ogromnim iskorakom to što zahtjeve hrvatske strane u Bosni i Hercegovini danas razumije pola članica EU zahvaljujući snažnom lobiranju te potpori Zagreba”.

„Službeni Zagreb, dakle, podupire i lobira za nedemokratske zahtjeve jedne političke stranke u Bosni i Hercegovini. Njegova kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto ocijenila je da se Hrvatima mora garantirati mogućnost biranja vlastitih predstavnika u svim institucijama gdje se štite kolektivna prava. Da, samo što se kolektivna prava ne štite na način blokade  odluka i donošenja važnih zakona u Federaciji i državi“, piše Nanić.

Ekspert za ustavno pravo emeritus Kasim Trnka za „Stav“ govori o uplitanju u izmjene Izbornog zakona, što je dokaz da Hrvatska radi na etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine.

“Ovakvim djelovanjem susjedne Hrvatske ugrožen je Dejtonski mirovni sporazum jer su se Hrvatska i Srbija obavezale da će poštovati suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost naše države. To je međunarodno-pravna ugovorna obaveza. Ovaj primjer pokazao je bjelodano jednu standardnu, uobičajenu praksu susjednih država, da se nesmetano, potpuno komotno, miješaju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i da time krše svoje obaveze iz spomenutog međunarodnog ugovora. Oni vrlo često manipuliraju riječima da su tobožnji garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mora se znati da oni nisu nikakav garant, već obveznici, dužnici da se ponašaju u skladu s potpisanim. Hrvatska, kao članica Evropske unije, morala bi štititi vrijednosti zabrane diskriminacije po nacionalnoj osnovi, a prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH, za koji se oni zalažu, upravo prave diskriminaciju, i to ne samo između Hrvata i drugih naroda već i među Hrvatima međusobno”, kaže Trnka.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNA RIJEČ
Filip Mursel Begović: Prijeti li nam politički ponor i nova Srebrenica i Tomašica?

POLITIKA
Nedim Hasić: Jedanaestorica jednog broji, jedanaest se jednog boji
Faris Nanić: Hoće li HDZ stati na opasnom predizbornom lavežu
Kasim Trnka: Uplitanje u izmjene Izbornog zakon dokaz je da Hrvatska radi na etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine (INTERVJU/ Razgovarao: Mirza Abaz)
Jakub Salkić: Ni pandemija nije mogla zaustaviti rast plata i penzija
Uzeir Spahić: Zašto licemjerni Bećirović ne klanja dženazu šehidima, a citira hadise i uči Fatihu
Bojan Budimac: Kad bi opozicija imala ikakvu politiku
Osman Softić: Povratak kamufliranog fašizma

EKONOMIJA
Jakub Salkić: Rat ubija ekonomiju
Alma Arnautović: Stanje je ozbiljno, uložimo u rudnike!

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Ponešto o “najzamršenijim ljudima na svijetu” (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Ne može insan zamisliti šta je bomba dok ne eksplodira blizu tebe u mraku (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Šta možemo hajrovati kada na pravi način uspostavljamo vezu s onim što nas okružuje (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Podsjetnik na otkriće i nestanak etrurske skulpture (Irfan Horozović)

DRUŠTVO
Sanadin Voloder: Odlazak jednog od najutjecajnijih savremenih islamskih mislilaca
Armin Hodžić: Broj Bošnjaka opada, broj govornika bosanskog jezika raste
Esad Rahić: Dva događaja koja će odrediti budućnost Bošnjaka u Sandžaku
Alen Kalajdžija: Bošnjaci, ase neka se zna!
Izet Perviz: Zvjerstva pod zastavom Herceg-Bosne
Ammar Kulo: Koliko je daleko sloboda? Koliko je daleko Sarajevo?
Nedim Hasić: Prođe otad hiljadu bajrama
Izet Perviz: Most spasa

KULTURA
Kenan Šurković: Osmanski Istanbul – rana historija grada
Almir Zalihić: Zbir umjetničkih i egzistencijalnih stresova i suština (O Asmiru Kujoviću)
Mirza Abaz: Cilj je da svaki portret bude unikatan i jedinstven, kao što je i sama osoba koja će se naći naplatnu (O Semiru Osmanhodžiću)