„Multietničko opredjeljenje članova Bh. bloka ništa drugo nego ček bez pokrića. Boška Ćavar (Naša stranka) ni u jednom trenutku nije bila spremna da glasa suprotno HDZ-u BiH. Čak ni onda kada je Irma Baralija bila predviđena da u jednoj fazi predloženog rotirajućeg mandata koji je predložio Zukan Helez (SDP) bude gradonačelnica. Pokušaji prodavanja priče o dosljednosti stavova iz Naše stranke snažno su podržali u HDZ-u BiH i HRS-u, stajući u zaštitu Boške Ćavar“, stoji, između ostalog, u analizi „Stava“.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) donijela je odluku da će na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici i na dva mjesta u odsustvu (Živinice i Gradačac) ponovljeni izbori biti održani u nedjelju, 21. februara. Međutim, predstavnici inicijative “Moja adresa: Srebrenica” kao i kandidati s probosanskih listi donijeli su odluku da će bojkotirati ponovljene izbore na redovnim biračkim mjestima u Srebrenici. Zašto su se odlučili na takav korak čitajte u novom broju Stava.

Admir Hadžiemrić je prvi put za načelnika Općine Travnik izabran na vanrednim izborima 2011. godine. Na lokalnim izborima 2012. godine također dobiva povjerenje građana. Da vrijedan trud i marljivost građani nagrade, dokazuje ponovo na posljednjim lokalnim izborima 2016. godine, kada je izabran za načelnika Općine Travnik. Za „Stav“ govori o dosadašnjim uspjesima u rukovođenju Travnikom, o odnosima s Hrvatima, o funkcioniranju vlasti, o turističkom potencijalu Travnika...

U novom „Stavu“ donosimo priču o događaju koji je zgrozio Lukavčane. U tamošnjem Sižju podignut je spomenik vojnicima VRS-a. U Sižju, na području općine Lukavac, prošle je sedmice otkriven spomenik vojnicima Vojske RS-a (VRS) poginulim u periodu od 1992. do 1995. godine. Uz imena i fotografije trideset i osam vojnika, na spomeniku napravljenom u obliku šajkače, koji je izazvao revolt kod građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Lukavcu i okolini, nalaze se i imena troje stradalih civila.

U novom „Stavu“ čitajte dosje o prešućenom zločnu nad Bošnjacima Nevesinja koji su počinile partizanske snage prilikom oslobađanja tog mjesta u februaru 1945. godine. Rahmetli Ismet Dedajić, prijeratni policajac na službi u Mostaru, a kasnije i saradnik sarajevskog Instituta za zločine, u nedavno objavljenoj knjizi navodi podatak da su partizanske jedinice prilikom oslobođenja Nevesinja, na bigajrihak, ubile oko 330 nedužnih civila Bošnjaka.

Nizozemska Vlada će uručiti priznanja i novčane nagrade veteranima Dutchbata. Tako su još jednom podsjetili kako su njihovi veterani i dalje ispred žrtava i njihovih porodica. Vlada demisioniranog premijera Marka Rutte kao da je htjela popraviti dojam u javnosti pa je iznenađujuće najavila dodjelu priznanja i 5.000 eura neoporezovanog novca kao oblik jednokratne pomoći svakom vojniku Dutchbata III i besplatno putovanje veterana u Srebrenicu. Detaljnu priču donosi dopisnik „Stava“ iz Nizozemske.

Nedavno je iz štampe izišlo bosansko izdanje „Evrada“, čiji je autor Muhjiddin ibn Arebi, u sufijskim krugovima poznat kao Šejhul-ekber (najveći učitelj), nesumnjivo jedan od najpoznatijih islamskih učenjaka klasičnog perioda. U „Stavu“ pišemo da je time islamistika u Bosni i Hercegovini obogaćena za prijevod još jednog djela znamenitog učenjaka od kojeg su do sada na bosanski jezik prevedena i njegova dva ponajvažnija djela. Iako je napisao stotine djela te nekoliko knjiga pjesama, od kojih su najglasovitiji njegov „Divan“ i kratka zbirka ljubavne poezije „Tarjuman al-ashwaq“ (Tumač čežnji), Ibn Arebi u širim društvenim i akademskim krugovima uglavnom nije poznat kao pjesnik, već kao autor „Fusus al-hikama“ (Dragulja mudrosti) i „Al-Futuhat al-makkiyya“ (Mekanska otkrovenja).

Napustio nas je Armando Anthony Chick Corea, a muzički kritičar „Stava“ dponosi priču o tom velikanu jazza.

U njegovoj ćemo karijeri naći projekte koji su pionirski otvarali putove spram spajanja jazza s rockom i električnom glazbom, on je eksperimentirao i s europskim suvremenim utjecajima, surađivao s mnogim velikanima jazza kao sideman, bio dio projekta u kome će biti organski i važan dio glazbe trubača Milesa Davisa, i to na pločama koje će redefinirati i otvoriti nove procese u razvoju jazza, svirao je s lakoćom i koncerte klasične glazbe, vodio električne i akustične sastave, nastupao u duetima s mnogima i skladao najrazličitiju glazbu.

Ove i brojne druge teme donosimo u 311 izdanju Stava.

Novi broj Stava u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od petka, 19. februara, širom Bosne i Hercegovine.