"Rat nikome ništa dobro nije donio. Ovo je istina koju često čujemo iz usta onih koji su izgubili člana ili članove uže ili šire porodice, svoga bližnjega. Tu rečenicu ponovila nam je i Sejda Halać, 87-godišnja starica, žena-heroj koja je krajem aprila 1993. godine za samo jedan dan izgubila trojicu sinova. Titulu heroine ne nosi samo zato što je rodila, odgojila i školovala trojicu šehida, koji su dali svoje živote na putu odbrane domovine i naroda, već i zbog toga što je nakon strašne porodične tragedije smogla snage i nastavila dalje. S druge strane, njen suprug Alija nije uspio prebroditi ovo teško životno iskušenje iako se trudio. Od tuge za sinovima preselio je na ahiret 1995. godine, tačno 19 mjeseci nakon njihove pogibije. Iako se ne žali na zdravlje, hanuma Alijinica, kako je u Tihovićima, selu nadomak Vogošće, svi znaju, kaže da joj je već poprilično umrtvljeno tijelo i dosta smireno veli da će biti bolje 'kada ga ilovača pritisne'”, piše Mirza Abaz u tekstu o Hanumi Alijinici, heroini kojoj su tri sina šehidila u razmaku od samo pola sata.

U tekstu "Ako Konaković ne zasjedne na vlast, čeka nas ulično nasilje" Mustafa Drnišlić piše o tome kako ubačeni elementi prijete političkim nasiljem.

"Iza prijetnji političkim nasiljem ne stoji tek samo bezgranična ambicija ovdašnjih lokalnih političkih aktera, koja im je pomutila ionako oskudnu pamet, već je prije u pitanju proračunata namjera njihovih stranih sponzora i kontrolora da, koristeći ambiciozne a nemoralne korisne idiote, među Bošnjacima isprovociraju scene koje nisu viđene još od pojave Fikreta Abdića u Bosanskoj krajini. Simptomatično je što nosioci ove političke radikalizacije među Bošnjacima imaju rječnik koji je terminološki zastrašujuće sličan onome koji su svojevremeno koristili Abdić i njihove pristalice u sukobu s nosiocima legalne i legitimne vlasti."

Priča o patrioti, privredniku i vakifu Haris Čustoviću je primjer uspjeha naše dijaspore koju su ratne okolnosti protjerale sa rodnog ognjišta na Zapad: Od izbjeglice iz Gacka, preko poslova utovara i istovara sve do firme u Njemačkoj sa 120 radnika.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu dovela je do masovnih prisilnih migracija uglavnom bošnjačkog stanovništva. I dok su neki bježeći od zločinačke kame utočište pronalazili na najbližoj slobodnoj teritoriji unutar države, drugi su uspjeli stjecajem okolnosti izaći izvan granica naše domovine. Iako im više nije prijetila životna opasnost, život u inostranstvu donosio je brojne druge izazove – sami, bez ičije pomoći, u tuđoj zemlji, moraju planirati šta i kako dalje. Haris Čustović, kao dječarac, na svom izbjegličkom putu uspio je iz rodnog Gacka stići do Braunschweiga grada u njemačkoj saveznoj pokrajini Donja Saska, i tu početi živjeti. Za samo trimjeseca naučio je njemački jezik i počeo zarađivati. Od poslova utovara i istovara i trgovine sudbina ga je počastila vlasništvom nad građevinskom firmom s više od stotinu radnika. U odnosu na ratni pakao, naizgled izgubljenu mladost, sada je ponosni suprug i otac dvoje djece, poslovno realiziran čovjek te ono što ne želi da ističe, a o njemu priča njegova zajednica – vakif.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Već se poželjeli ljevičarski drumovi Bakira Izetbegovića

POLITIKA
Mustafa DRNIŠLIĆ: Ako Konaković ne zasjedne na vlast, čeka nas ulično nasilje
Uzeir ALISPAHIĆ: Bidenova administracija promijenila je kompas, prijateljstvo prema BiH je neprimjerena riječ
Sanadin VOLODER: Pojava nelegitimnih Bošnjaka u srpskim strankama u manjem bh. entitetu
Amir TELIBEĆIROVIĆ: Sarajevska (ne)pravda za porodicu Gadžun
Georgio KONSTANDI: Poručili su mi da ću ja biti sljedeći “lijes” koji će biti zakopan u Srebrenici (INTERVJU/Razgovarao: Amir Telibečirović)
Almir MEHONIĆ: Depolitizacija i nacionalna rokada u sandžačkom BNV
Amina ŠEĆEROVIĆ-KAŞL: Teroristi PKK slobodno se šetaju po nekim evropskim zemljama
Bojan BUDIMAC: Potrebna borba protiv svih vidova terorizma
Osman SOFTIĆ: Neokolonijalizam, etiopska kriza i borba za kontrolu Afrike

EKONOMIJA
Jakub SALKIĆ: Zelena ekonomija – strategija za opstanak
Alma ARNAUTOVIĆ: Slast poskupljenja osjete isključivo trgovci

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Lijepa djedova poruka za njegovog već ostarjelog unuka (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Nevidljivi poštar (Irfan Horozović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Zapis s Požarika: Mi ni ranjene ni mrtve nismo ostavljali (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Istinu izgubimo uslovljeni politikom, režimom, školom, ovim i onim... (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Mirza ABAZ: Hanuma Alijinica, heroina kojoj su tri sina šehidila u razmaku od samo pola sata
Alen KALAJDŽIĆ: Kako smo dobili babu, mater, dedu, nenu, nanu...
Haris ČUSTOVIĆ: Od izbjeglice iz Gacka, preko poslova utovara i istovara sve do firme u Njemačkoj sa 120 radnika (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Bajro PERVA: Odbio ponuđenu razmjenu dok ne budu oslobođene i njegove džematlije
Nedim HASIĆ: Priča da se Poslanik oženio maloljetnicom neutemeljena je propaganda izmišljena iz političkih i sektaških motiva
Izet PERVIZ: Žepče u kandžama HVO-a
Ammar KULO: Miris slobode i vonj iz Dejtona
Amir SIJAMHODŽIĆ: S tekbirom u vječnost
Izet PERVIZ: Bijele sarajevske sestre
Nedim HASIĆ: Groblje kraj mora čuva kosti usnulih Bošnjaka

KULTURA
Safet SARIĆ: Kajanova knjiga živo je svjedočanstvo o gospodstvu Bosne i Hercegovine