“Crne dritanovske poruke etničkog Elmedina, građanskog Dine i čaršijske Kifle”, analiza je Mustafe Drnišlića

“Ako bi zaista zaživio njihov građanski koncept, da li su lobisti svjesni da je sasvim moguć crnogorski scenarij, pa jesu li stoga spremni mirno pristati da im koliko sutra buduća koalicija srpskih, hrvatskih i građansko-dritanskih stranaka sa sjedištem u Sarajevu priredi ono što je priređeno Crnogorcima na Cetinju? Ili da nas se potpuno legalno i legitimno uvuče u “Otvoreni Balkan”, tj. “srpski svet” ili neke još veće i gore “regionalne integracije” sa Srbijom? Kao što vidimo na primjeru Crne Gore, čak ni članstvo u NATO paktu ne garantira zaštitu od takvih trendova ukoliko se radi o unutarpolitičkom pitanju”, piše Drnišlić objašnjavajući kako bi u praksi izgledala subudalasta ideja Elmedina Dine Konakovića, koji je sebe i svoju stranku pozicionirao između “isključivo etničkih”, kakva je SDA, i “isključivo građanskih”, kakve su SDP ili NS, o uvođenju “četvrtog člana Predsjedništva BiH” koji bi se birao u izbornoj jedinici koja bi obuhvatala čitavu teritoriju BiH.

Glavni urednik Filip Mursel Begović piše o „propasti kuće gatačke“ te primjećuje kako je tužno ovih dana gledati nekadašnju perjanicu SDA Denisa Zvizdića kako se ponižavajuće nudi “Trojki” kao nestranački i programski kandidat za člana Predsjedništva BiH.

„Svoju je ponudu ozvaničio na federalnom radiju, čudeći se što je SDP-u sporno njegovo sada bivše članstvo u SDA te ih pozvao na promišljanje. Nije bitno od kuda je došao, nego kakve kvalitete ima, poručio je Zvizdić u svojoj ponudi. Ni u najgorim primislima nismo mogli zamisliti da će se ovaj političar, uslijed iznenadne eksplozije ega i loše procjene, svesti na političku animir-damu“, piše Begović.

Za Stav govori Ismail Ćidić, predsjednik Centra Bosnian Advocacy, koji upozorava da je „krajnje je vrijeme da naši zvaničnici prepoznaju opasnost Dodikovog lobiranja u SAD“.

„Bh. entitet RS se uspješno povezuje s utjecajnim zvaničnicima u Washingtonu, imaju pristup najkvalitetnijim savjetima iz međunarodnog prava, provlače svoje ideje preko birokrata i savjetnika tih zvaničnika koji faktički 'tipkaju' odluke i usmjeravaju tok debata, povezuju se s lokalnim političarima u SAD-u za koje smatraju da bi jednog dana mogli doći do Kongresa ili Bijele kuće, povezuju se s jevrejskom i srpskom dijasporom te novinarima u uglednim medijima i na taj način provlače ideju o tihom negiranju Genocida i nazivanju BiH 'nemogućom državom'“, govori Ćidić.

Povodom 27. godišnjice slamanja neprijateljske ofanzive “Breza '94 Jasmin Grošić je u obimnoj reportaži objasnio kako je „dvoglavi srpski orao kod Bužima je polomio krila“.

„Napadi srpskih vojnika svakim danom postajali su sve žešći, a 505. viteška brigada, osim s umorom i velikim brojem ranjenih boraca, suočavala se i s nedostatkom municije svih kalibara. Iako se to činilo nemogućim u uvjetima ogromne koncentracije srpskih vojnika i ratne tehnike, sedmog dana svakodnevnih srpskih napada komandant 505. viteške brigade Izet Nanić odlučio je da bužimski borci krenu u kontranapad. U ponedjeljak 12. septembra 1994. godine, nekoliko sati prije zore, najelitnije jedinice 505. viteške brigade 'Gazije', 'Tajfun', 'Hamze' i jedinice Drugog jurišnog bataljona neopaženo su ubačene u neprijateljsku dubinu“, piše Grošić.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Politički ambis Denisa Zvizdića

POLITIKA
Ismail Ćidić: Krajnje je vrijeme da naši zvaničnici prepoznaju opasnost Dodikovog lobiranja u SAD-u (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Mustafa Drnišlić: Crne dritanovske poruke etničkog Elmedina, građanskog Dine i čaršijske Kifle
Dino Imamović: Na čijoj je strani Zukorlićeva SPP, prijateljska stranka Dine Konakovića
Mustafa Drnišlić: Radončićev “Avaz” ponovo dezinformira javnost
Jakub Salkić: Vlada Kantona Sarajevo igra se države
Dino Selimović: Dijaspora može mnogo toga da uradi, mi imamo najveći potencijal u svijetu (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
Osman Softić: Zašto je novi vojni savez Washingtona, Londona i Canberre ozbiljno zabrinuo susjedne zemlje
Bojan Budimac: Turska je dokaz da je bolji svijet moguć
Dean Džebić: Medo u toplim morima

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Jesam li bio u posjeti ili „posjeti“ (Sadik Ibrahimović)
HAZNA AŠKA: Zar je toliko slijepa ta gomila da ne vidi ovu istinu koja svijetli kao sunce (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Neostvareni četnički snovi o osvajanju Gradačca (Amir Hasanović)

DRUŠTVO
Jasmin Grošić: Dvoglavi srpski orao kod Bužima je polomio krila
Amir Sijamhodžić: Život posvećen historijskoj znanosti
Adem Mehmedović: Koracima onih koji (ni)su prešli
Admir Lisica: Dvadeset godina od smrti Atifa Purivatre
Admir Lisica: Hasan Karačić, mecena i predvodnik organiziranja Bošnjaka u Kanadi
Amina Šećerović Kasli: Leonida Timuš - Od Moldavije do Turske, od kršćanstva do islama
Jakub Salkić: Matrak oživio u Turskoj, u Bosni još nije
Amir Sijamhodžić: Vitez iz njedara Krajine
Ammar Kulo: Kalesija je tih dana bila komad raja istrgnut iz ratnog meteža
Izet Perviz: Bužimski hadžijski taševi
Nedim Hasić: Halim protiv Ferida, bošnjački mikrokosmos
Sanadin Voloder: Oživljavanje simbola Jajca

SPORT
Mirza Abaz: “Sloboda” je njihov život, njihova ljubav, njihovo sve

KULTURA
Amir Zalihić: Gdje nema srca, pustinja je (o knjizi Šefika Daupovića Fike)
Željko Grahovac: Weberov doprinos utemeljenju društvenih znanosti (o knjizi Jasenka Karovića)