U novom broju sedmičnog lista za politiku, društvo i kulturu “Stav” govori predsjednik PEN centra Crne Gore Milenko Perović, filozof te osnivač i prvi šef Katedre za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. PEN centar Crne Gore 19. februara, uoči godišnjice ruske agresije na Ukrajinu, ali i tačno mjesec pred predsjedničke izbore, objavio je analizu na 15 strana nazvanu “Crna Gora uoči predsjedničkih izbora”, u kojoj do najsitnijih detalja intelektualci okupljeni u crnogorski ogranak najvećeg međunarodnog udruženja pisaca seciraju trenutnu društveno-političku situaciju u ovoj državi i upozoravaju na opasnosti koje joj prijete, ali nude i vlastiti osvrt na dešavanja u Bosni i Hercegovini te u ostatku regije. Upravo smo s našim sagovornikom vodili dijalog na ovu, ali mnoge druge teme.

“Instinkt života često je pametniji od svih sijedih i mudrih glava. Od jesenas se na sportskom polju – u susretima crnogorskih i bosanskih navijača – počelo opet otkrivati ono što su čestiti ljudi oduvijek znali. Otkriva se koliko smo srodni, koliko su nam sudbine slične, koliko je snažan naš uzajamni afinitet, koliko nam sudbinu pokušavaju krojiti drugi, koliko nas mrze i žele nam da nestanemo s ovoga svijeta! Crna Gora i BiH imaju istog neprijatelja u velikosrpskom nacionalizmu. Obje države on pokušava uništiti! Oba naroda pokušava satrijeti! Crnogorski i bosanski suverenisti su zakonomjerno upućeni jedni na druge. Nikada jedni drugima nisu bili potrebniji! Svijest o tome danas i u budućnosti može davati snagu odupiranja istim dušmanima”, poručio je Perović.

Istraživački tim redakcije “Stava” piše i o dvostrukim standardima u slučajevima Izetbegović i Konaković i traži objašnjenje od rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja kako je uspio korumpirati, obeščastiti i kriminalizirati akademsku zajednicu.

“Osim aktuelne afere izbora u akademska zvanja članova akademskog osoblja koji ne ispunjavaju propisane uslove za izbor, a koja je već predmet rada Federalnog tužilaštva i u kojoj su glavni protagonisti rektor Škrijelj, a posljedično i Senat Univerziteta, koji donosi odluke o izboru, pažnju javnosti već duži period zaokupljaju druge dvije afere, a to su diploma magistarskog studija prof. dr. Sebije Izetbegović i diploma aktuelnog ministra vanjskih poslova BiH i lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića. Kuriozitet ove dvije afere ogleda se u tome što u njima centralnu ulogu igra rektor Škrijelj, ali i Senat Univerziteta. Škrijelj aferu koja se odnosi na diplomu Elmedina Konakovića pokušava maksimalno sakriti. Za pobjedu rektora Škrijelja i poraz prof. dr. Izetbegović žrtvuje se sve, pa tako i mukotrpno građeni domaći i međunarodni ugled samog Univerziteta u Sarajevu”, navodi se.

Faris Nanić u novom broju piše o jednom od mogućih ishoda rata protiv Ukrajine.

“U svakom scenariju raspada Ruske Federacije postoji prijetnja sektaškim ratovima i, što je najvažnije, visi pitanje šta će se desiti s njezinim nuklearnim arsenalom. Motyl ipak misli da je raspad 'sve vjerovatniji'. Režim oslabljen ratom i snažno koncentriran oko svog lidera bit će ranjiv kada Putin odstupi ili umre, smatra on, što bi vjerovatno pokrenulo haotičnu borbu za sukcesiju. Odnosno, s obzirom na nestabilnost u Кremlju i kontinuirano slabljenje ekonomije, vrlo je lahko zamisliti situaciju u kojoj jedna republika proglasi autonomiju, a zatim pokrene neku vrstu domino-efekta”, dio je onoga što možete pročitati.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Diskriminacija bošnjačkog naroda mora postati toliko skupa da je neisplativa

POLITIKA
Uzeir Alispahić: Schmidt je najveća aktuelna prijetnja Bošnjacima
Milenko Perović: Crnogorski i bosanski suverenisti nikada jedni drugima nisu bili potrebniji u odupiranju zajedničkim dušmanima (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Almir Zalihić: Po pervertiranoj logici Dženane Alađuz trebalo bi uz Hasanaginicu prestati čitati i Gothea
Borjan Jovanovski: Sjeverna Makedonija na slijepom je kolosijeku, EU politika je konfuzna (INTERVJU/Razgovarao: Sanadin Voloder)
Istraživački tim redakcije “Stav”: Rektore Škrijelju, objasnite javnosti kako ste uspjeli korumpirati, obeščastiti i kriminalizirati akademsku zajednicu
Faris Nanić: Raspad Rusije i republike ruske krajine
Amir Telibećirović: Turbo-folk je obnovljeno političko oružje
Osman Softić: Nastavak nezavisne vanjske politike Republike Türkiye ili povratak pod okrilje i tutorstvo političkog Zapada
Bojan Budimac: Teško je biti glasač ovakve opozicije

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Kako se razgovara s kabadahijom (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Suad je uzeo pušku, popeo se iznad rova i počeo učiti ezan (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Ništa se ne može sakriti (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo) APOKRIFNI FRAZARIJ: Merhabačaršijonasvečetiristrane (Irfan Horozović)

DRUŠTVO
Mirza Abaz: Priča o Isa-begu Ishakoviću, priča o Sarajevu kakvo danas znamo
Alen Kalajdžija: Bajrak govori o jednoj važnoj historijskoj činjenici bosanskog jezika
Nedim Hasić: Iz Zagreba istjeran zbog ustašluka, u Sarajevu ima grob u crkvi
Alosman Husejnović: Kozarčanin u društvu uglednih svjetskih gastroenterologa
Jasmin Grošić: “Sana '95”: Pobjeda nad pobjedom
Nedim Hasić: Milan Radanović: „Noć osvetljena lomačama s kojih se dizao plamen do neba...“
Ammar Kulo: San o američkom snu
Jakub Salkić: Svakom novorođenčetu Kur'an i novac na dar
Bajro Perva: Ako je iko trebao da umre od rada, onda sam trebao ja

KULTURA
Alma Arnautović: Najstariji rukom prepisani Kur'an datira iz 13. stoljeća