Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić (Kalesija, općina Osmaci, 1975) ona je vrsta političara koja pokazuje rijetku naviku da više vremena provodi na terenu nego u svom kabinetu. Nažalost, dio politike nakon dolaska na funkciju vrlo brzo zaboravi na obećanja i ideale te se prepušta počastima i lagodnosti. Edin Ramić nije te vrste. Otvoren i direktan, rekli bismo vojnički disciplinaran kada je u pitanju preuzeta odgovornost, potpuno iskače iz uvriježenih predstava o razmaženoj političkoj kasti. Prije svega, živi tamo gdje je i rođen i time šalje poruku da dijeli sudbinu onih koje predstavlja kao političar. Za intervju koji je dao našem listu hvatali smo ga na potezu Kupres – Mostar, Zvornik – Janja – Banja Luka. Bez obzira na svakodnevne laži i podvale, ljude na terenu se “ne može folirati”, potvrđuje Ramić. I zaista, terenski rad, a ne populistički šminkeraj po društvenim mrežama, ono je što ostaje i što ljudi prepoznaju kao vrijednost. Za sedmični list Stav, među ostalim, poručuje: „Koncept probosanskog bloka je jedna od pozitivnih stvari koja se desila u posljednje vrijeme u bh. entitetu RS. Upravo ovih dana se finalizira zajednička platforma s kojom će Blok izaći na predstojeće izbore. Međustranačka klima je povoljna i tu pozitivnu energiju treba iskoristiti za uspješan rezultat.“

Za Stav govori Aleksandra Vuković, poslanica u Skupštini Crne Gore.

“Crnu Goru potresaju uticaji onih država koje ne žele da je vide u orbiti Zapada, prije svega mislim na Rusiju. Taj uticaj se planski sprovodi od momenta kad je Crna Gora odlučno krenula ka članstvu u NATO. Otkad je 2017. godine i postala njegova članica, Crna Gora je na meti malignih uticaja Rusije, koja svoje politike, prema priznanju rektora Univerziteta Crne Gore, kao kreatora nacionalističkog portala na kojem je ozvaničen govor mržnje i paradigma 'srpskog sveta', sprovodi kroz Crkvu Srbije”, poručuje Vuković

Ermin Zec piše o radikalizaciji javnog prostora koju provodi sarajevska „Trojka“.

„S obzirom na to da djeluju jedino na području gdje su Bošnjaci većina, 'Trojka' je uvela destruktivnu ideologiju u bošnjačko društvo, što ima brojne negativne posljedice. Konakovićeva ratna retorika uvela je razdor unutar Islamske zajednice, ali i između simpatizera i članova Stranke demokratske akcije i Naroda i pravde. Aktuelni je primjer svakako prepiska između Konakovića i Nezira Muderrisa Halilovića na društvenim mrežama, gdje mnogi simpatizeri NiP-a koriste neprimjerene izraze za jednog ratnog komandanta i heroja. Naime, jedna ovakva podjela unutar tradicionalnog konzervativnog dijela bošnjačkog naroda jeste nešto od čega jedino neprijatelji ove zemlje imaju koristi“, piše Zec u svojoj analizi.

Dopisnik Stava iz Turske Bojan Budimac razotkriva društvenu-političku pozadinu Mustafe Akyola, autora knjige Ponovno otvaranje muslimanskih umova i novinara koji je u Bosni i Hercegovini od djela javnosti promoviran kao „reformator“ islama.

„Kao dugogodišnji čitalac Akyolovih kolumni, prije svega u turskim dnevnicima Hurriyet Daily News i Star, kao i pisanijama po američkim publikacijama, te kao čitalac tekstova o skandalima u kojima je dotični prisutan, gajim popriličnu sumnju da je u pitanju ono što se ovdje naziva 'projektom' – kada je u pitanju njegov novinarski i njegov knjiški rad. Mustafa Akyol počeo je svoju karijeru islamskog 'mislioca' kao sljedbenik Adnana Oktara, također poznatog kao Harun Yahya. U vrijeme kada je iz sve snage ismijavao sve koji su se usudili da posumnjaju u Gülena i njegovu bandu, te ih nazivao 'teoretičarima zavjere', Mustafa Akyol znao je sve o 'paralelnoj strukturi', kako je FETÖ definiran u javnom diskursu 2014“, piše Budimac.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični Stav saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Jakub Salkić: Sitno feudalne separatističke težnje sarajevske “Trojke”

POLITIKA
Ermin Zec: Formirali vojsku, SDA im je neprijateljska snaga, nakon oktobra bi u paljevinu i linč
Dean Džebić: Hirohito iz našeg sokaka
Esad Rahić: Pregovori o Izbornom zakonu mogu podsjetiti na minhensku izdaju 1938.
Edin Ramić: Budućnost Bošnjaka u manjem bh. entitetu budućnost je Bosne i Hercegovine (INTERVJU/Razgovarao: Filip Mursel Begović)
Adem Mehmedović: Trogodišnjaci Admir i Nela i njihove majke nikad nisu pronađeni
Mustafa Drnišlić: U druga Zlatka pamet kratka
Mirza Abaz: Filip Rodić i “Pečat” u službi velikosrpske politike
Mustafa Drnišlić: Dr. Dragan, dr. Dragoljub i dr. Dabić
Dino Imamović: (B)ura na političkoj sceni Crne Gore
Aleksandra Vuković: Buduća vlada mora biti slika Crne Gore, a ne kao sadašnja – ogledalo “srpskog sveta” (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
Admir Lisica: Ukrajinski sukob može se proširiti i na ostatak Evrope
Osman Softić: Slabljenje utjecaja Washingtona

EKONOMIJA
Jakub Salkić: Pošto se u Sarajevu ništa ne gradi, Sarajlije sele u Istočno Sarajevo
Jakub Salkić: Hoće li kriptovalute zavladati svijetom

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: O Ismetu Mujezinoviću, umjetnosti, Koraju... (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Markgrof Ludwig Badenski kleči u srušenoj džamiji (Irfan Horozović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Četnički slom na Požarikama (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Šta ćeš pričati o ljubavi – voli, čovječe! (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Bojan Budimac: Paralelni bandit Mustafa Akyol
Sanadin Voloder: Najviše dječaka u Bruxellesu nosi ime Muhammed
Jasmin Alibegović: Od južnjaka i čefurja do visokoobrazovanih koji doprinose razvoju slovenskog društva (Razgovor s Eminom Hadžić)
Amir Telibećirović: Bošnjački kompleksaši protiv javnog namaza
Mirza Abaz: Humanitarno udruženje “Ensarije” izbačeno iz Centra za kulturu Lukavac
Izet Perviz: Agresija Srbije na Bosansku krajinu
Ammar Kulo: Život sužen između krompira i granata
Hasan Eminović: Je li hajdučija Luke Vukalovića najvjerodostojniji uzor Milorada Dodika
Nedim Hasić: Saslušanje Muhameda ef. Pandže u ustaškom zatvoru

KULTURA
Ognjen Tvrtković: Utihnuo neponovljivi rock-glas (O Akiju Rahimovskom)
Željko Grahovac: Kada se iz najteže šutnje počne progovarati (O knjizi Amine Bulić)
Melida Travančić: Nova žena među nama u borbi za istinu i slobodu (O knjizi Sanje Seferović Drnovšek)