Bosna i Hercegovina jaka je isključivo onoliko koliko su jaki Bošnjaci, piše Mustafa Drnišlić. „To je sušta istina, sviđala se ona nekome ili ne sviđala. A tu istinu trebaju konačno prihvatiti ne samo obični građani sluđeni gotovo trodecenijskom medijskom propagandom već i relevantni bošnjački i probosanski politički faktori, ali i svi koji politički djeluju na prostorima koje je odbranila Armija RBiH“, naglašava Drnišlić u komentaru koji nosi naslovnicu ovosedmičnog „Stava“.

Alija Čolaković se nadovezuje tekstom u kojemu primjećuje da ono što treba uzeti u obzir jeste da bi Bosna mogla u budućnosti izgubiti neke od svojih “tradicionalnih” partnera čiju podršku uživa već trideset godina u kontinuitetu.

„Gubitak podrške ne mora nužno značiti zauzimanje antibosanskog stava, već formiranje novog, distanciranog, čak ignorantskog stava spram našeg pitanja. Uzevši to u obzir, kako god to mazohistički moglo zvučati, možda je dobro što se aktuelna kriza dešava upravo sada, umjesto za desetak ili više godina, kada bi međunarodna podrška za očuvanje bosanskog suvereniteta bila vjerovatno još slabija. U tom kontekstu, ova kriza ujedno predstavlja i šansu da se ostvare određene političke pobjede koje bi bilo mnogo teže postići za nekoliko decenija. Ova pitanja zaista pozivaju na hitno formiranje široke svebosanske koalicije“, piše Čolaković.

Dino Imamović otkriva da je s ciljem da bi raskrinkao opasne interesne skupine u svijetu, a koje kroje javno mnijenje, Chomsky je napisao i objasnio kojih su to deset strategija manipulacije ljudima. Ove metode manipulacije očito su savjetnici za medije Aleksandra Vučića, a na čelu s Vladimirom Bebom Popovićem, u potpunosti prihvatili, te nisu dopustili da i jedna metoda ostane neiskorištena.

„Na ovim strategijama i medijskoj moći Vučić godinama uživa većinsku podršku u Srbiji, a istim strategijama i spinovima uspijeva nepokolebljivo pokoriti svakog potencijalnog političkog protivnika. Njegova medijska i politička moć u Srbiji toliko je jaka da trenutno, osim što vlada skupštinskom većinom, on upravlja i opozicijom“, piše Imamović koji je svih 10 strategija elaborirao konkretnim primjerima u političkoj praksi Aleksandra Vučića.

Nedim Hasić razgovarao je s Ernom Caveson Debevec, koja je iz porodice bogatih sarajevskih Jevreja, porijeklom iz Španije, a preživjela je holokaust i danas je jedina Bosanka koja govori ladino

„Moj je djed, otac moje majke, počeo skromno, prodavao je po čaršiji slatkiše, lokume i bajramske bombone iz nosiljke koju je nosio oko vrata. Kasnije će, kako je posao rastao, osnovati fabriku 'Zora'. Umro je 1937. godine. Moja nona je bila Rena, ona je umrla mlada i nono se ponovo oženio Lunom. Lunu su odveli 1942. godine i više se nikada nije vratila. 'Zora' je bila tvornica bombona, čokolade, rahatlokuma i halve. Kasnije će tvornicu premjestiti u Ulicu Avdage Šahinagića, a nakon toga na Stup. Više je nema“, rekla je, među ostalim, Erna Caveson Debevec.

Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Emir Novalić nedavno je odbranio magistarski rad Nastanak, razvoj i budućnost Utvrđenja 'Gradina'/Kula 'Zmaja od Bosne' u Gradačcu. Ova studija, koja se prostire na više od 500 stranica, što je prava rijetkost kada je riječ o magistarskim tezama, nije bila isključivo usmjerena na arhitektonske odlike ovog kulturno-historijskog spomenika, iako je to njena suština, već je riječ o jednom sveobuhvatnom istraživanju o Gradačcu, historijskim ličnostima ovoga grada u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine te o njegovim ljepotama i potencijalima. Ovaj rad, koliko god bio neobičan po svojoj sadržini, jer temu koju je izabrao Emir Novalić niko nikada nije obradio na ovaj način, još je zanimljiviji i zbog činjenice što njegov autor potječe od Novalića, gradačačkih aga, koji su bili u direktnom kontaktu s Husein-kapetanom Gradaščevićem, bosanskim kapetanom koji se borio za bosansku autonomiju. Sakupljanjem građe za svoj rad širio je saznanja o historijskoj važnosti svoje porodice i njenoj ulozi u Velikom bosanskom ustanku. Osim toga, dotakao se i viteških te derviških redova na ovom području, a jedan dio rada, koji bi lahko mogao postati monografija, posvetio je i našim kraljevima te bosanskim princezama. Novalić je svoja otkrića podijelio sa novinarom “Stava” Mirzom Abazom.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični Stav saznajte iz sadržaja:

UVODNA RIJEČ
Filip Mursel Begović: Pitajte Fikreta Muslimovića hoće li biti rata

POLITIKA
Mustafa Drnišlić: Bosnu i Hercegovinu mogu odbraniti samo Bošnjaci
Alija Čolaković: Slijedi historijski okršaj države i entiteta, od čijeg ishoda zavise sudbine naroda koji žive u BiH
Admir Lisica: Lobirati, lobirati i lobirati
Mustafa Drnišlić: Šta je i ko je bošnjačka avangarda?
Dino Imamović: Kako je Vučić uspješno primijenio strategije manipulacije Noama Chomskog
Osman Softić: Kako zaustaviti kinesku političku i ekonomsku ekspanziju
Adisa Hadžihalilović: Bošnjaci su naučili da ne smiju biti bespomoćni (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
Bojan Budimac: Biden kupuje vrijeme sanjajući Erdoğanov poraz
Dean Džebić: Ruski plaćenici “ante portas” – Paravojna formacija “Wagner”

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Čekajući kćerkin ogrjev (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: “Ne bojte se, momci, ovaj tenk je moj” (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Traži srce i u borbi budi (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/ Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Nedim Hasić: Čudesni život Erne Caveson Debevec
Mirza Abaz: Ime Zmaja od Bosne znači ponos, samopoštovanje, te je odraz plemićkog porijekla (Razgovor s Emirom Novalićem)
Jakub Salkić: Nekome je granica prozor dnevne sobe, a nekome svemir
Adem Mehmedović: Besplatni zdravstveni pregledi za stanovnike Srebrenice
Amina Šećerović Kaşli: Amra Adrović, uspješna doktorica u Istanbulu
Jakub Salkić: Grobovi su već iskopani
Sanadin Voloder: Štednja 20 puta veća od stranih investicija
Mirza Abaz: Primjer nane Fate Orlović treba poslužiti svima da nastave borbu za pravo i pravdu (Razgovor sa Salihom Brkićem)
Izet Perviz: Major Janko Trivić: Ovdje se vrši genocid
Ammar Kulo: Sreo sam Salema, ubicu tenkova
Bajro Perva: Sedma decenija braka hadži Omera i Ramize Dinarević iz Breze
Admir Lisica: Od ribarske nacije napravili tim i svjetski fenomen (Razgovor s Hajrudinom Čardaklijom)
Hasan Eminović: Dvije zaboravljene muslimanske rezolucije iz 1941.
Izet Perviz: Iščekujući sunce u Jezerskom

KULTURA
Željko Grahovac: Koliko samo strašne istine ima u ovim stihovima (O knjizi Jaska Borovčevića)
Almir Zalihić: Vlastiti život kao eksperiment (O knjizi Vuka Rodića)
Almir Zalihić: Istinoljubiv i rodoljubiv, riječi je uzimao sa samog izvora (In memoriam: Safet Kadić)