Redakcija sedmičnog lista Stav odgovara na zahtjeve svojih čitatelja koji su nam u više navrata sugerirali da potičemo bošnjačke intelektualce na reakcije s obzirom na tešku i neizvjesnu političku situaciju u kojoj se našao bošnjački narod.

Pokušaji obespravljivanja političke volje Bošnjaka, uzurpiranje njihovih pozicija zagarantiranih konstitutivnošću, sumnjivi koalicijski sporazumi koji navješćuju prodaju nacionalnih i državnih interesa, sve veći polaritet između probosanskih stranaka u Bosni i Hercegovini, sve veća sukobljenost i nejedinstvo unutar bošnjačkog društva povod su da potaknemo reakcije bošnjačkih intelektualaca. Oni imaju što za reći i nisu izumrla vrsta, iako ih se proziva za šutnju.

Sedmični list Stav će u narodnim brojevima u rubrici Građanski senat donositi njihova mišljenja, izjave, analize i reakcije koje se tiču aktuelnog stanja u državi Bosni i Hercegovini.

Za „Stav“ govori Adnan Ćerimagić, viši analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) iz Berlina i poručuje da „kandidatski status BiH ne nosi ništa konkretno, reakcija je EU na invaziju Rusije na Ukrajinu“.

„Kako je vrijeme odmicalo i ruska invazija naišla na snažan odgovor Ukrajine, neke zemlje smatrale su da BiH ne treba biti u toj istoj grupi. Mislim da su imale potpuno pogrešnu percepciju o tome šta je kandidatski status i kako ga percipiraju neki političari u BiH. U Berlinu, Haagu i Parizu se vjerovalo kako bh. političari moraju 'zaraditi' kandidatski status. Iako taj status sa sobom ne nosi nikakve privilegije i iako se drugim zemljama davao i s manje usklađenosti s EU. Također, mnogi su vjerovali da će Milorad Dodik i drugi političari u BiH kandidatski status iskoristiti za samopromociju i dobijanje izbora. Danas znamo da se to dogodilo i bez kandidatskog statusa“, kaže Ćerimagić.

Božidar Proročić, crnogorski književnik i publicista, u intervju za „Stav“ apeluje da je „vrijeme za stvaranje širokog građanskog fronta u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“.

„Mi u političkom i građanskom smislu treba da stvorimo jaki građanski front u kome će biti pripadnici svih naroda koji žele savremenu i modernu i Crnu Goru i Bosnu. To je naša moralna obaveza, zbog svih prošlih, ali prije svega onih budućih generacija prema kojima imamo obavezu. Stvaranje širokog građanskog fronta je jedini način da se zaustave mračne sile i imperijalističke pretenzije velikosrpske politike. Samo na takav način znat ćemo da zaštitimo sve naše nacionalne bastione i da idemo ka evropskim integracijama koje su toliko važne i vama i nama“, kaže Proročić.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Amir Telibećirović: Smjernice, ciljevi i LGBTIQZP krsne slave za period od 2022. do 2026.

POLITIKA
Bošnjački krik čut će se do Neba: Dr. sc. Kasim Korjenić /  Prof. dr. Enver Imamović / Prof. dr. Muharem Adilović / Prof. dr. Vedad Smailagić / Dr. Elvir Duranović / Prof. dr. Ajdin Huseinspahić / Dr. hafiz Esnaf Begić / Dr. Amir Ismić / Mr. sc. Fuad Ohranović / Dr. Senija Milišić / Dr. Ibrahim Kajan / Prof. dr. Sead Šemsović / Dipl. ing. saob. Ismet Dedeić
Adnan Ćerimagić: Kandidatski status BiH ne nosi ništa konkretno, reakcija je EU na invaziju Rusije na Ukrajinu (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Uzeir Alispahić: Kandidatski status plava je pilula za bošnjački zaborav
Mustafa Drnišlić: Bošnjake žele vratiti pravo u Kraljevinu Jugoslaviju
Rasim Demiri: Opstanak bošnjačke zajednice na Kosovu je ugrožen (INTERVJU/Razgovarao: Sanadin Voloder)
Božidar Proročić: Vrijeme je za stvaranje širokog građanskog fronta u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori (INTERVJU/Razgovarao: Sanadin Voloder)
Bojan Budimac: Predstava za ideološki zaslijepljene
Osman Softić: Konačni čin potvrđivanja islamskog identiteta

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Slovo o zaboravljenom Senadu Mičijeviću (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Drvo s cigarama (Irfan Horozović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Novi ratni dan, nova nafaka (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Odakle ti to da misliš da si car? (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić)

DRUŠTVO
Mirza Abaz: Osuđeni pedofili nesmetano među djecom, a svi peru ruke od odgovornosti
Alen Kalajdžija: Govornici bosanskog jezika upadaju u zamku jezičkog samoporobljavanja
Almir Mehonić: Za 100 maraka ubij Bošnjaka, za 50 gledaj to
Hasan Eminović: Kolosalna praksa sufizma i živa islamska duhovnost Hercegovine
Jakub Salkić: Rasprava o Handkeu ogolila je ukorijenjene stereotipe postkolonijalizma i balkanizma
Alma Arnautović: Trebinjka Emina najbolja učiteljica u Jönköpingu
Izet Perviz: Zločini HVO-a i HV-a u Jajcu, Mrkonjiću, Bosanskom Petrovcu...
Ammar Kulo: Život je lijep, sloboda je konačno stigla u Olovo!
Bajro Perva: Ruvejd ef. Jahić u tri srpska logora proveo jedanaest mjeseci
Nedim Hasić: Argentina je dom najveće muslimanske zajednice u Južnoj Americi, predsjednik te zemlje, dijete sirijskih migranata, bio je musliman
Izet Perviz: Bogomolja dvaju Josipa

KULTURA
Almir Zalihić: Ljetopisci su po Bosni bilježili čuda (O Hazimu Akmadžiću)