Sedmični list “Stav”, njegov 372. broj, najavljuje intervju s Enisom Imamovićem, narodnim poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koji dolazi iz Sandžaka. On je ovih dana boravio u Bosni i Hercegovini gdje je najprije prisustvovao iftaru koji je za predstavnike Bošnjaka iz zemalja bivše Jugoslavije i SAD-a, ali i političke predstavnike iz naše zemlje, organizirao bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u svom domu u Sarajevu, a onda je ugošćen i od reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-efendije Kavazovića, te na kraju i od predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

Govorio je o političkoj situaciji u Srbiji i regiji, a posebnu pažnju posvetio je problemu razjedinjenosti Bošnjaka u Sandžaku koja se, uprkos svemu, manje osjeti u mubarek danima: “Ramazanska atmosfera u Sandžaku nadjača sve podjele. Na to smo vrlo ponosni. Mi u Sandžaku vjerujemo da ne postoji područje u Evropi gdje se toliko lijepo može osjetiti ramazan. Iskreno se radujemo svakoj prilici da to podijelimo, zato se posebno radujemo gostima koji nas posjećuju u vrijeme ovog mubarek mjeseca. Braći i sestrama u Bosni i Hercegovini upućujem iskreni poziv da redovno posjećuju Sandžak, kako za vrijeme ramazana, tako i tokom cijele godine. Bošnjaci Bosne i Hercegovine i Sandžaka moraju se što više povezivati i družiti jer smo i identitetom i mentalitetom isti, jedan narod.”

“Čovjek koji voli svog progonitelja i dželata ili je velika neznalica ili pati od nekog poremećaja. Takvih pojedinaca, nažalost, još je mnogo među Bošnjacima. Uprkos bijedi i mizeriji u kojoj su živjeli pod crvenim bajrakom i trobojkom od 1945. do 1991. godine, veliki broj neukih glasnogovornika prethodnog režima i dalje na puna usta hvale njegove kreatore i vakat u kojem je jedan obični bravar upravljao državom, čije je, izgleda, najveće dostignuće bilo to da se moglo “slobodno spavati na klupi.” U novom broju donosimo svjedočenje Ferida Jogića, emigranta iz Bosanske Krupe, koji je na svojoj koži osjetio partizanska mučenja.

“Kad je otac doš'o tu, molio ih je da ga barem malo odvežu – da se on oslobodi i pokuša pobjeći – pa da ga ubiju barem tako, a ne da ga mrcvare i iživljavaju se nad njim. On je bio svezan žicom koju su mu provukli kroz ruke, kroz meso”, priča Ferid i na svojoj ruci pokazuje dio između kostiju podlaktice. “Onda su ga objesili o žicu, pod njim zapalili vatru i sjekli mu uši”, ispričao je Jogić.

Dea Herdželaš, naša najbolja teniserka, nedavno je ušla među 200 najboljih teniserki svijeta. Ova Sarajka je nakon najnovijeg ažuriranja Women's Tennis Association liste, koje je obavljeno prije nekoliko dana, napredovala za čak 14 pozicija i trenutno se nalazi na 195. poziciji, što joj je ujedno i najbolji ranking karijere.

“Taj moj sportski put teško se može opisati, ali u svakom slučaju, mogu reći da sam još kao dijete ostvarivala dobre rezultate. Našla sam se među stotinu najboljih juniorki na svijetu i uvijek sam vjerovala da pripadam svijetu tenisa. Međutim, tenis je iznimno zahtjevan sport, igrate s mnogim talentiranim igračicama, a ja sam bila nestrpljiva i željela sam i ranije tokom svoje karijere imati profesionalni ranking kakav imam danas. No ne bude uvijek sve kako inicijalno planirate. Povrede koje sam imala nekoliko puta tokom karijere dosta su me usporile i onemogućile da ranije pokažem svoj puni potencijal. Kako god, uvijek sam vjerovala da ću ostvariti barem jedan dio svojih snova, koje, naprimjer, dobrim dijelom sada i živim. Cilj je samo da nastavim napredovati”, govori nam naša najbolja teniserka u ovom momentu.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

SADRŽAJ

UVODNA RIJEČ
Alma Arnautović: Niko od nas nije očekivao ovoliki uspjeh

POLITIKA
Ermin Zec: Ekonomija nije lijek protiv nacionalizma
Enis Imamović: Ramazanska atmosfera u Sandžaku nadjača sve podjele (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Jakub Salkić: Nihad Aličković: Ljiljani su naš ponos
Jasmin Grošić: Progonile su me crvene zvijeri
Dean Džebić: Vučić je malo nervozan
Osman Softić: Novi hladni rat u nastajanju
Jakub Salkić: Džohar Dudajev, čovjek čija je smrt označila kraj snova o nezavisnosti
Nedim Hasić: Od veličanstvenih imama do Putinovog potrčka Kadirova
Bojan Budimac: Opozicija bi da Turska bude vazal zapadu
Amir Telibećirović: Nevidljivi teror nad svima nama

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Kada čovjek poželi pobjeći od samog sebe (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Kad utihne bitka i vojnici zašute (Amir Hasanović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Daorsonijada, marginalije (Irfan Horozović)
HAZNA AŠKA: Šta je halvet, šta je osama (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Amina Šećerović-Kasli: U Bosni i Hercegovini ramazan je poseban
Bajro Perva: Zajednički iftari primjeri su empatije i solidarnosti
Nedim Hasić: Kako su Bošnjaci branili Palestinu i Al-Aksu 1948. godine
Alma Arnautović: Politizacija religije ne smije se ni zanemariti ni potcijeniti
Sanadin Voloder: Medijski iskorak Islamske zajednice u Crnoj Gori
Alma Arnautović: Imali smo pet posto šanse da helikopter ne bude pogođen
Ammar Kulo: San i burek čine čuda
Izet Perviz: Tri decenije čekanja pravde
Amir Sijamhodžić: Borac na Božijem putu
Amir Telibećirović: Zbližavanje ateista i vjernika preko otkrića o zajedničkom porijeklu ljudi
Izet Perviz: Na putu Hurem-age Kozlice

KULTURA
Mubina Muftić: Od Boga do đavola u detaljima (O knjizi Hoda Katala)

SPORT
Mirza Abaz: Naša najbolja teniserka Dea Herdželaš već sada živi svoj san