Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine prof. dr. Selmo Cikotić u ekskluzivnom intervjuu za Stav kaže da zakon koji je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo prisutan u većini civiliziranih zemalja.

“Prema tome, smatram da je veliki nedostatak zakonodavnih struktura u BiH što same nisu bile sposobne, a manje-više znamo i zbog koga, donijeti jedan takav zakon. Što se prijetnji tiče koje dolaze iz susjedstva, BiH, pa i Bošnjaci, kojima su te prijetnje upućene, ne plaše se nikog niti prijete ikome. Ja mislim da te prijetnje nisu ništa novo za BiH, BiH je pokazala da se umije s njima nositi, da se od njih umije i uspije odbraniti. Međutim, nije mudrost politika zemalja u susjedstvu niti pojedinaca u BiH izazivati probleme. Probleme umije izazvati svako.

Mudrost politike je da se proizvode rješenja koja su prihvatljiva za sve države u regiji te sve narode koji žive na ovoj teritoriji. Za takvu politiku treba strpljenja, napornog rada i spremnosti na kompromise. Mrak se neće ugasiti mrakom, mržnja se neće pobijediti mržnjom. Treba nam više ljudskih vrijednosti i više razumijevanja. U dosta situacija BiH je pokazala da ima jednu moralnu superiornost u odnosu na zemlje u okruženju, bez obzira na to što mnogi to ne vole čuti, i mislim da u tom kontekstu BiH mora proizvesti neku vrstu organizacije i liderstva koje je sposobno da u tom pogledu preuzme inicijativu”, poručuje Cikotić.

Glavni urednik Stava piše da možemo potvrditi da Srbi nikada nisu bili na pogrešnoj strani, kako je nedavno na Kočićevom zboru ustvrdio ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, jer su njihova politika i oni koji su je podržavali bili glavom i bradom pogrešna strana.

„Bilo bi dovoljno uračunati samo period od 1992. do 1995. i mogli bismo reći da je lično biti pogrešna strana imanentno srpskoj politici. Primjerice, za Čovića i njegovu svitu bi se moglo reći da su izabrali pogrešnu stranu – onu velikosrpsku. To ne znači da bi trebali izabrati onu bošnjačku, ali bi trebali držati onu državnu bosanskohercegovačku. Da su na toj strani, zasigurno im ne bi bila mila saradnja sa secesionističkom politikom koju provodi vulinovsko-dodikovska svita Kočićevog zbora s Manjače. Vulin je čak s tog mjesta, gdje su Srbi devedesetih držali zloglasni koncentracijski logor i pripadajuću masovnu grobnicu, a gdje danas rakijaju i kunu se u jedinstvo srpskoga sveta, optužio člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da je 'dželat BiH i mira'. Ovo je više od licemjerja, ovo je neka vrsta džinskog sveta, potpuno nestvarnog i nadrealnog“, piše, među ostalim, Begović.

Mustafa Drnišlić piše o odjecima posjete predsjednika Turske Bosni i Hercegovini.

„Turska je dovoljno velika i dovoljno važna država da posjete kakva je Erdoğanova nikada nisu tek u funkciji održavanja ličnih odnosa već imaju i dublju poruku. Erdoğanov dolazak nije samo stvar njegove lične političke preferencije već i suhe realpolitike jer SDA, u pitanju bošnjačke političke reprezentacije, jeste bila i ostala jedina politička opcija koja može garantirati provođenje dogovorenog, ali i kontinuitet međusobnih odnosa“, piše Drnišlić.

O Deklaraciji Gradskog vijeća Goražda kojom je Amir Reko proglašen personom “non grata” u Goraždu piše Damir Hadžić.

„Deklaracija izglasana u Goraždu pokazuje da je konačno svima postalo jasno da su Amir Reko i njegov Most-21 parapolitički i paraobavještajni projekt koji imaju dvostruku ulogu, prvu političke neutralizacije bošnjačkih povratnika na Drinu te drugu legitimiranja revizionističkog narativa o dogovorenom ratu. Tužno je što je trebalo gotovo četiri godine da se poslušaju dobronamjerna upozorenja, za koje vrijeme je Reko nesmetano širio pometnju u bošnjačkoj javnosti“, piše Hadžić.

Ovo su ostale teme kojima se bavi ovosedmični “Stav”: 

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Srpski džinski “svet” i bauk muslimanskog Sarajeva

POLITIKA
Mustafa Drnišlić: Erdoğan ima s kim da priča!

Prof. dr. Selmo Cikotić: Mrak se neće ugasiti mrakom, a Bošnjaci se ne plaše nikog niti prijete ikom (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Mustafa Drnišlić: Kaj te muči, Njofra?
Amir Sijamhodžić: Zagreb i Beograd ne prihvataju da su Bošnjaci većina
Damir Hadžić: Amir Reko, Makedonac non grata
Admir Lisica: Nove napetosti zbog Srpske pravoslavne crkve
Bojan Budimac: Ponovo bi okupirali Afganistan
Osman Softić: Komplicirana zagonetka na vrhu svijeta

DRUŠTVO
Nedim Hasić: Crni septembar
Anes Džunuzović: O, ti dušo smirena: dr. sci. Rizvan Halilović (15. decembar 1954. – 26. august 2021)
Dean Džebić: Dokle će u Hercegovini zazivati kišu
Mirza ef. Mešić: Muslimani se konačno moraju početi žrtvovati za budućnost svoje djece, a to znači učiti i samo učiti (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
Sanadin Voloder: Vanredne okolnosti u nastavi nisu prepreka za uspjeh (Razgovor s Mustafom Džafićem)
Jasminka Hasanbašić: Nakon dvije decenije, bosanski jezik konačno dio danskog školskog sistema (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
Ammar Kulo: Djeca “Vukovarske četvrti” u potrazi za ukradenim djetinjstvom
Amir Sijamhodžić: Bend “Behar”, moralna podrška 505. brigade
Izet Perviz: Kladuške blizankinje

KOLUMNE
BOŠNJAK U NEW YORKU: O Bećiraju zvanom Talijan (Nebojša Šerić Šoba)
KRIVO SRASTANJE: Dok nabasavam na nebitno u potrazi za bitnim (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Tanka crvena linija u snijegu (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Kako gospodara Uzvišenog tražiti (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/ Priredio Šaban Gadžo)

KULTURA
Mirsad Sinanović: S našim zabludama idemo ka propasti civilizacije i tradicijskih vrijednosti (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Ognjen Tvrtković: Ode nam i veliki Charlie Watts
Almir Zalihić: Oslonac na narodnu baladu i petrarkističku liriku s dodacima duha moderne osjećajnosti (O knjizi Elvire Pekić-Cvolić)

SPORT
Nedžad Husić: Cilj mi je olimpijsko zlato (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)