O poučku nakon Genocida pod motom „bolje da se prebrojavamo nego da nas prebrojavaju“ piše Mustafa Drnišlić: „Karakterno neizgrađeni, pogrešno usmjereni i nepristojno ambiciozni, oni bi radije bili sluganski kapo u nekom bošnjačkom getu budućnosti nego slobodan Bošnjak koji se bori za svoje i prava naroda kojem pripada te stoga prima i trpi udarce. Upravo zbog toga, za njih nema mrže osobe i većeg neprijatelja od autentičnog bošnjačkog političara koji se ne boji glasno i jasno braniti interese naroda kojeg zastupa. Stoga je imperativ da se Bošnjaci prebroje, prestroje i ustroje, da poravnaju safove i zbiju redove jer to je jedini način da se sačuvaju od toga da ih opet neki drugi prvo razdvajaju i odvajaju na ovu ili onu stranu, a zatim neki treći i prebrojavaju i razvrstavaju u nekim budućim masovnim grobnicama.“

Za Stav govori Hamdija Abdić Tigar, komandant 502. viteške brdske brigade i zastupnik SDA u Zastupničkom domu Federacije BiH

“Imali smo i u samu zoru Agresije neke komuniste koji su govorili protiv Alije Izetbegovića i koji su na sav glas vikali da neće biti rata, a onda počeše klanja. Ipak, na kraju smo se uspjeli odbraniti, ali je činjenica da smo i nadrljali gdje god nismo zbili redove onoliko koliko smo mogli. Evo, sada imamo istu priču, ali na drugi način. Danas ožalošćena majka ne smije reći da joj je ubijeno šest sinova u Kozarcu, danas se Srebreničani nastavljaju maltretirati, a danas imamo i relativizaciju broja ubijene djece u Sarajevu. Strahota! Što je najteže od svega, među nama imate one koji kažu da sve to trebamo ostaviti iza nas i krenuti dalje. Slažem se i ja da trebamo nastaviti koračati naprijed, ali tek kada zločinci priznaju ono šta su radili i kada za to sve budu kažnjeni”, kaže Hamdija Abdić Tigar

O Heroju oslobodilačkog rata Nesibu Malkiću piše Jakub Salkić.

„Nesib Malkić napustio je Jugoslavensku narodnu armiju (JNA) na neobičan način. Naime, kada je JNA prebacivala snage iz Sarajeva za Beograd početkom 1991. godine, Nesib Malkić je bio u koloni koja se kretala prema Beogradu. Negdje kod Kladnja privatnim automobilom izašao je iz kolone vojnih vozila JNA noseći sa sobom sanduk oružja“, piše Salkić povodom godišnjice rođenja Nesiba Malkića.

Mehmed Janjoš, nekadašnji nogometaš i trener Fudbalskog kluba “Sarajevo”, prije nekoliko je dana umirovljen. O Čalinih pola stoljeća na fudbalskom terenu piše Mirza Abaz. “Igrao sam za 'Sarajevo', u tri navrata sam bio i šef stručnog štaba u 'Sarajevu'. Mnogi mi danas kažu da sam skoro uvijek bio 'dođi i spašavaj' rješenje, što možda i jeste tako, što je bio slučaj i s Husrefom Musemićem, ali mi svi volimo svoj klub i sve bismo dali za njega. Znate, kada vas neko iz FK 'Sarajeva' zovne da vas pita možete li preuzeti tim, vi ste već tamo bez ikakvog pitanja. Ljubav je jača od svega”, kaže Janjoš za Stav.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Begija Smajić: O sukobu istine i laži, pravde i nepravde, demokratije i tiranije

POLITIKA
Mustafa Drnišlić: Bolje da se prebrojavamo nego da nas prebrojavaju
Uzeir Alispahić: Nužnost prebrojavanja i buđenja Bošnjaka
Hamdija Abdić Tigar: Sa sigurnošću tvrdim da je SDA najveći nosilac socijaldemokratskih vrijednosti (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Sanela Škrijelj: Bošnjaci su narod koji uvijek podržava progresivne snage Sjeverne Makedonije (INTERVJU/Razgovarao: Sanadin Voloder)
Faruk Kapidžić: Rade kriminal, ići ću za “Trojkom” i zaustavljati nelegalne radove vrijednosti (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Hamdija Hasanović: Populizam, sukobi unutar “Trojke”, izostanak konkretnih projekata (INTERVJU/Razgovarao: Sanadin Voloder)
Alma Arnautović: Otvoren Kompleks šehidskog spomen-obilježja s kartom i lokacijama grobnica
Nedim Hasić: BILI SMO ŠOKIRANI: Clinton je dva puta stavio veto na podizanje embarga Armiji BiH
Bojan Budimac: Zapad propustio uvažiti da je turski narod uvidio da “viši pijedestal” ne postoji
Osman Softić: Dešavaju se dramatične promjene političke sile teže sa Zapada na Istok

EKONOMIJA
Jakub Salkić: Ako je po rezultatima, Nikšić ne može ni pertle svezati Novaliću
Alma Arnautović: Izvoznici svježeg voća i povrća zatvoreni kao u Palestini, trpe goleme gubitke

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Priča o nezavršenoj priči (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Katkad bih vidio riječi i prepoznavao Mangor Taša (Irfan Horozović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Krik teško ranjenog čovjeka ledio je krv u venama (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Ko ima kvalitet slušanja za posljedicu će imati odgovor na svako pitanje (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić / Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Jakub Salkić: Odbacio je sve privilegije u JNA i stao da brani svoj narod (O Heroju oslobodilačkog rata Nesibu Malkiću)
Mirza Abaz: Čalinih pola stoljeća na fudbalskom terenu (Razgovor s Mehmedom Janjošom)
Mubina Muftić: Dova u Karićima na ispitu vremena
Amina Šećerović-Kaşli: Hüseyin Kansu, počasni građanin Zeničko-dobojskog kantona
Jasmin Grošić: Dan ustanka bio je festival divljaštva
Ammar Kulo: Vareš, grad na drugoj planeti
Amila Memić: Nesreća Bosne jeste što joj je rat uvijek aktuelna tema (O knjizi Mirnesa Omerovića)
Bajro Perva: Uspjesi našeg Ćere brendirali su Konjic na nivou svjetske kulturne baštine UNESCO-a
Izet Perviz: Zadužbina damata garavih obraza

KULTURA
Almir Zalihić: Nova stvarnost izvanredno snažnih efekata i visokog etičkog i estetičkog ideala (O pjesništvu Ilija Dobardžića)