O “otvaranju” umova i zatvaranju slobode govora te ataku na Bošnjake koji počinje napadom na SDA, ali završava jurišom na Islamsku zajednicu, za „Stav“ piše Mustafa Drnišlić.

„Kada se Islamsku zajednicu nije moglo kontrolirati ili pasivizirati, kad je se nije moglo natjerati da podržava politike koje nisu u skladu s njenim vrijednostima, kada se nije moglo utjecati da odobri i promovira trendove i pojave koji nisu u skladu s njenom misijom očuvanja islama u Bosni i Hercegovini, onda su upravo njen autoritet i legitimitet bivali izloženi najžešćim napadima i osporavanjima. Tako je i danas“, komentira Drnišlić.

“Stav” je posjetio Ramiza Nukića, sakupljača kostiju Bošnjaka ubijenih u Genocidu, koji boluje od karcinoma pluća. Našoj reporterki Almi Arnautović rekao je da ne može bez odlazaka u potragu za posmrtnim ostacima. To je sebi, objašnjava, uzeo kao obavezu i ovozemaljsku misiju, a izvršavajući istu, nerijetko je ulazio i u minirana i opasna područja, uz samo jednu misao, a to je da li će se tog dana vratiti kući a da nije nikog našao. Makar jednu kost... Ramiza Nukića posjetili smo u njegovoj porodičnoj kući.

Prijeti oružani sukob između SAD i Kine, piše vanjskopolitički analitičar „Stava“ Osman Softić komentirajući „opasne igre vatrom oko Tajvana“.

„Tajvan je u ovom trenutku najopasnija neuralgična tačka na kojoj bi moglo doći do izbijanja rata koji bi po posljedicama bio globalnih razmjera. Tajvan kao zaseban politički entitet datira od 1949, kada su na ovaj otok prebjegli kineski nacionalisti iz Kine pod vodstvom generala Chianga Kai-sheka, vođe Republike Kine, koji su u građanskom ratu izgubili od komunista. Neopreznost u upravljanju konfliktom, ako eskalira, mogla bi izazvati sigurnosnu dilemu peloponeskog rata i zapaliti regiju Istočne Azije čiji bi se opasni efekti osjetili u cijelom svijetu, a Ukrajina bi se spominjala kao dječija igrica u usporedbi s onim što bi se desilo“, piše Softić.

O selektivnoj pravdi ili kako je Borka Rudić stala na stranu HDZ-a i HNS-a podržavši portal „Prometej“ i Franju Šarčevića, piše Mirza Abaz.

„Ne samo da je bilo onih koji su bili protiv protesta pred OHR-om već su se drznuli čak i vrijeđati sve one koji nisu željeli otići s ulice svojim kućama dok se ne obrati visoki predstavnik Christian Schmidt i dok ne zagarantira da neće nametnuti bilo kakvu odluku koja bi naše društvo dodatno podijelila. Iza paravana slobode govora sakrila se ekipa portala 'Prometej', predvođena Franjom Šarčevićem i njegovom suprugom Lejlom, inače kćerkom Amira Reke Makedonca, i sve one koji su se našli na mirnim protestima pred zgradom OHR-a nazvala 'masom' i 'ruljom', a samo okupljanje 'događanjem naroda'. Nakon što smo upozorili na ovaj gnusan čin 'Prometeja', koji je bio, s koje se god strane pogleda, u službi HDZ-a BiH i HNS-a, počela je hajka na 'Stav', koja je poprimila čak i regionalni karakter. Tu džefu pokrenuli su upravo Borka Rudić i njena evidentno privatna firma BH novinari'.“, piše Abaz, a ovaj slučaj je komentirao i glavni urednik sedmičnog lista „Stav“ Filip Mursel Begović.

„Borka Rudić i navodno udruženje koje bi trebalo brinuti o pravima novinara je od ‘Stava’ branila Franju Šarčevića s portala ‘Prometej’, koji je otvoreno podržao Dragana Čovića svojim piskaranjima protiv demonstracija pred OHR-om. To da ‘radikalni Stav’ napada ‘liberalne Hrvate’ po Sarajevu prenijeli su svi hrvatski mediji. Dio je to montirane političke propagande u kojoj se želi dokazati da je Hrvatima, pa čak i onim navodno liberalnim, suživot s Bošnjacima nemoguć. Naravno, direktni povod i razlog je Izborni zakon. No, Borka Rudić je, osim zastupanja politike HDZ-a, ovaj put otišla dalje nego inače – pozvala je kantonalno tužilaštvo i policiju da nas hapse i sankcioniraju. U ime slobode medija da se hapse novinari, zvuči nevjerovatno. Kao u najgorim diktaturama. Time je posve jasna perspektiva ako ‘Trojka’ uspije osvojiti vlast u oktobru. Počet će obračun s neistomišljenicima po sisijevskim metodama. Režiraj grijeh, isljeđuj, hapsi, utamniči, a ako možeš, i pogubi po što kraćem postupku”, naglašava Begović.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Mustafić da režira, Borka da isljeđuje, Aljoša da hapsi

POLITIKA
Mustafa Drnišlić: Atak na Bošnjake počinje napadom na SDA, ali završava jurišom na Islamsku zajednicu
Mirza Abaz: Selektivna pravda ili kako je Borka Rudić stala na stranu HDZ-a i HNS-a
Uzeir Alispahić: Nikšić pod muslimanima razumijeva isto što i Dodik
Sanadin Voloder: Zbog kakvih “vrijednosti” je Izrael našao dodirne tačke s Čovićem i Dodikom
Armin Hodžić: Bave se Bakirom Izetbegovićem, a hrvatski izborni zakon na rubu regularnosti
Adem Mehmedović: Šta znači za Bošnjake opoziv Rankića u Bratuncu
Sanadin Voloder: Bosna i Hercegovina i Bošnjaci između četiriju nacionalizama
Amila Memić: Nema Bosne bez jedinstva Bošnjaka (O Aniti Hodžić)
Fikret Muslimović: Logika nas vojnika je morala biti da će se poslije primirja nastaviti rat
Bojan Budimac: Da li je Zapadu uopće stalo do mira u Ukrajini
Osman Softić: Opasne igre vatrom oko Tajvana

EKONOMIJA
Jakub Salkić: Ako se bezobrazluk može izraziti u procentima, proizvođači i trgovci peletom bezobrazni su 202 posto
Amina Šećerović Kaşli: Turizam se oporavlja, ali još uvijek nije kao prije korone

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Kada se poruka shvati trideset godina poslije (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: O Agatonu i izgubljenim rukopisima (Irfan Horozović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Tukli smo se s tom bandom do samog zalaska sunca (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Nikada nemoj precrtati nekoga i osuditi ga da je propao (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić / Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Alma Arnautović: Volio bih ozdraviti; i teško bolestan našao sam dva skeleta ubijenih Bošnjaka (O Ramizu Nukiću)
Amir Telibećirović: Ljubimac sarajevskih ljevičara Boris Malagurski snima film o “borbi za slobodu Republike srpske”
Jakub Salkić: Dovišta za domovinu – Igman, Gradačac i Kušlat
Esad Rahić: Grad osnovale Osmanlije, rušili ga Austrijanci i Srbi (O muslimanskoj kasabi Kragujevac)
Izet Perviz: Progoni pod Treskavicom
Ammar Kulo: Rat boli, rat je patnja, rat je tihi ubica i nas koji ostajemo
Mirza Abaz: Kako je život Aladina Hodžića iz Bihaća ispisao roman
Izet Perviz: Kamičaku vajkadašnjem krajištu

KULTURA
Almir Zalihić: Putuju Alija i vuci, Bihor kao ishodište i dohodište (O Aliji Džogoviću)