Otkako su uzeli učešće u pregovorima o izmjenama izbornog zakonodavstva, mnogi su sumnjali u namjere Fahrudina Radončića i Elmedina Konakovića, predsjednika Saveza za bolju budućnost i Naroda i pravde. Naime, obojica su ranije pokazivali da bez zadrške komplimentiraju politici Dragana Čovića i njegovoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Dragan Čović i njegov HDZ, izuzmemo li Milorada Dodika i Savez nezavisnih socijaldemokrata, najveći su destruktivni faktori u državi, a SBB i NiP zabrinjavajuće su im bliski u pitanjima od državnog značaja.

Da su sumnje u Radončićeve i Konakovićeve destruktivne namjere bile opravdane tokom pregovora u delegaciji Evropske unije, nedavno je najprije dokazao neformalni lider koalicije “Trojka” kada se usprotivio izjednačavanju ovlasti Doma naroda FBiH i Vijeća naroda Republike srpske, čime nije podržao da HDZ izgubi mehanizam blokade u većem bh. entitetu. Ubrzo je i konsultant “Dnevnog avaza” u intervjuu za bh. inačicu “Večernjeg lista”, koji je vodio pročovićevski orijentirani Zoran Krešić, podvukao da “moramo učiniti sve da Željko Komšić opet ne bude izabran” te da bi reduciranje ovlasti Doma naroda FBiH značilo “svođenje Hrvata na razinu nacionalne manjine”.

“Što se tiče člana Predsjedništva, Bošnjaci tu već tri puta, dakle punih 12 godina, biraju hrvatskog člana Predsjedništva, iako prema izjavama svih relevantnih bošnjačkih političara mi želimo da ta praksa prestane. Ali razlika između izjava za javnost i onoga što političari rade u sjeni očito postoji. Bojim se da u bošnjačkoj političkoj eliti ima još puno ljudi koji smatraju da je to praksa koju treba nastaviti”, kazao je Radončić, između ostalog, te je dodao da “moramo biti realni i učiniti sve da se i četvrti put ne dogodi ta situacija jer bi to značilo da punih 16 godina Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.

Nakon što je dao intervju za “Večernji list”, u “Dnevnom avazu” nastavljena je paljba na Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednika Demokratske fronte, kojem su u ponedjeljak, 4. aprila, čak posvetili i naslovnicu. Naime, podsjetili su kako je bivši reisul-ulema Mustafa ef. Cerić “molio Željka Komšića da se ne kandidira”, a ranije su ga nazivali i “grobarom građanske Bosne”, “foteljašem” i “ublehašem”. Opća je istina da je Željko Komšić, uz sve svoje mane, pozitivno patriotski opredijeljen političar, za razliku od Dragana Čovića, kao što je opće prihvaćeno i to da Bošnjaci Hrvatima ne bi trebali birati predstavnike u vlasti. Također je poznato da Fahrudin Radončić ništa ne radi zbog vjere u bolje sutra za sve nas, već zbog vlastitih kalkulantskih pobuda, a najčešće to radi na štetu i sebe i svih oko sebe. Međutim, koliko god se trudili Fahrudin Radončić i “Dnevni avaz”, ne mogu promijeniti status Željka Komšića, koji uživa ugled kod Bošnjaka. Pogotovo to ne mogu uraditi stavljanjem na stranu onih koji pozivaju na čuvanje RS-a.

Dok god Bošnjaci osjećaju ugroženost od politike Dragana Čovića i njegovih satelita, čelni čovjek SBB-a, zastupajući Čovićeva stajališta, samo će tonuti dublje, a u konačnici će se u ambisu s njime naći i Elmedin Konaković, koji je, po svemu sudeći, posljednjim istupima sam sebe lišio političkog života. Zna se: ko zarad političkog šićara na kocku stavlja državu, taj mora biti spreman nositi se s etiketom izdajice.