Međunarodni dan maternjeg jezika, 21. februar, obilježava se i kao Dan školstva na bosanskom jeziku u regiji Sandžak, u Srbiji. Tim povodom Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Novom Pazaru podijelilo je lektire i održalo sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola u Sandžaku, u kojima se sprovodi nastava na maternjem jeziku Bošnjaka.

Lektire za osnovce i srednjoškolce u nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku donacija su Asocijacije "Mostovi prijateljstva" iz Zenice uz finansijsku podršku BH Telecoma.

Predsjednica BNV-a Misala Pramenković kazala je kako se realizacijom ovog projekta nastava na bosanskom jeziku u školama u Sandžaku podiže na veći nivo. Čestitajući učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima Dan školstva na bosanskom jeziku, Prameković je rekla da je danas u nastavi na bosanskom jeziku oko 17.000 đaka u školama u opštinama regije Sandžak.

“Danas smo željeli da okupimo direktore i bibliotekare osnovnih i srednjih škola da realizujemo projekat podjele lektira koje predstavljaju vrijednu donaciju, a koja je obezbijeđena uz pomoć Asocijacije 'Mostovi prijateljstva' i BH Telecoma. Donacija je realizovana uz pomoć kabineta premijera Federacije BiH. Htjeli smo da ovim značajnim poduhvatom podignemo nivo kvaliteta nastave na bosanskom jeziku i dostupnost lektire đacima i nastavnom kadru. Ovo je važan korak u cilju poboljšanja nastave, mi se nadamo da je ovo samo jedan u nizu koraka”, navela je Pramenković.

Potpredsjednica BNV-a Jasmina Curić uputila je čestitke povodom Dana školstva na bosanskom jeziku, istakavši da je jedan od prioritetnih projekata u cilju unapređenja nastave na bosanskom jeziku bio projekat nabavke lektira za učenike u nastavi na bosanskom jeziku.

“Ovaj projekat je odobren u martu prošle godine. Imali smo podršku od zvaničnika Bosne i Hercegovine, a posebnu zahvalnost dugujemo tadašnjem članu Predsedništva BiH Šefiku Džaferoviću. Bošnjačko nacionalno vijeće je neprestano dobijalo sugestije i predloge profesora i nastavnika da nedostaju lektire u nastavi na bosanskom jeziku i mi ćemo stalno raditi na unapređenju i dopuni fonda u školskim bibliotekama”, kazala je Curić.

Suada Saračević, direktorka Gimnazije “Jezdimir Lović” u Sjenici, kazala je kako 100 učenika nastavu pohađa na bosanskom jeziku.

“Do sada nismo dobijali lektire u nastavi na bosanskom jeziku. Ovo je od velikog značaja za našu školu i za sprovođenje nastave na bosanskom jeziku”, istakla je Saračević.

Osnovna škola “Dr Dževad Ljajić” iz Duge Poljane u opštini Sjenica u nastavi na bosanskom jeziku ima 22 odeljenja, odnosno oko 230 đaka.

“Ova donacija će biti značajna u pravcu obogaćivanja fonda biblioteke naše škole. Lektire su nam jako potrebne i apleujem da se sa sličnim aktivnostima nastavi i dalje”, kazao je Irfan Paučinac, direktor OŠ “Dr Dževad Ljajić”.

Osim ove aktivnosti, BNV organizuje i seminar “Dodatni sadržaji predmetima od nacionalnog značaja za Bošnjake”.