Bošnjačko nacionalno veće dobilo je donaciju od tri hiljade lektira na bosanskom jeziku koje će biti podeljene osnovnim i srednjim školama u Sandžaku, javlja Anadolija.

Donator je privrednik porijeklom iz Novog Pazara koji živi i radi u Njemačkoj, a koji je želio da ostane anoniman.

Vrijednost ove donacije iznosi oko 30 hiljada eura, a predsjednica BNV-a Misala Pramenković kazala je da ove lektire doprinose kvalitetu nastave na bosanskom jeziku.

- Lektira je sada u većem obimu dostupna učenicima. BNV će u narednim danima, dok traje upis prvaka, obići sve škole i podijeliti im lektire koje su važan sadržaj u okviru obrazovanja. Njena nedostupnost je velika smetnja za kvalitetno odvijanje nastave. Ovim se omogućuje nastavnicima, bibliotekarima i đacima da imaju dostupne lektire i bolji kvalitet nastave - rekla je ona.

Pramenković je kazala da obrazovanje na bosanskom jeziku nema alternativu i pozvala je sve roditelje bošnjačke nacionalnosti da svoju djecu upišu na nastavu na maternjem.

- Proces upisa je u toku i koristimo priliku da sugerišemo roditeljima i nastavnicima da nastava na bosanskom jeziku nema alternativu jer se radi o maternjem jeziku kojim govorimo i na kojem razmišljamo. Nelogično je upisati dijete da se obrazuje na jeziku koji mu nije maternji, jer imamo zakonske mogućnosti za obrazovanje na bosanskom jeziku. Fokus našeg interesovanja su gradovi i općine u kojima žive Bošnjaci u određenom procentu. U Novoj Varoši i Priboju još nemamo zakonsku mogućnost za obrazovanje na bosanskom, jer je potrebno da tamo živi 15 posto Bošnjaka - rekla je ona.

Dodala je da BNV nije zadovoljno stanjem u Prijepolju gdje samo u naselju Brodarevo postoji škola u kojoj se đaci školuju na bosanskom jeziku.

- Smatramo da bi moralo biti drugačije. Imat ćemo dugoročnu strategiju za Prijepolje. Ovo je ozbiljno pitanje i nemoguće je da se inicira sa jednog nivoa, potrebno je da se ostvari konsenzus više činilaca. Najstabilnija situacija je u Tutinu, gdje preko 90 posto bošnjačke dece pohađa nastavu na bosanskom jeziku, u Novom Pazaru je broj solidan, ali ima prostora za još bolje rezultate - rekla je ona.

Pramenković je dodala da je Bošnjačko nacionalno vijeće prije nekoliko godina pokrenulo inicijativu da se bošnjačka deca po automatizmu upisuju na obrazovanje na bosanskom jeziku.

- U praksi nemamo stoprocentno primjenu pravila, ali BNV neće odustati od te inicijative - kazala je ona.