Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba izdalo je prvi broj biltena pod nazivom „Novi glas“ čija je primarna svrha informiranje Bošnjaka Grada Zagreba o aktivnostima Vijeća, ali i ostalim aktivnostima važnima za Bošnjake u Republici Hrvatskoj.

Pored toga, smatraju da je puno značajnije pokretanje Središnjeg informativnog portala za Bošnjake u Hrvatskoj pod nazivom noviglas.hr, koji će kao web platforma imati puno širi uređivački interes od svoje tiskane inačice. Na koncu, Središnji informativni portal Bošnjaka dugogodišnja je potreba bošnjačke nacionalne manjine koja je od početka demokratskog života u Republici Hrvatskoj izdavala značajne tiskane časopise, ali do sada nikada nije značajnije iskoračila u prostor novomedijalih internetskih platformi. 

Stoga, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba poručuje da ovim medijskim iskorakom želi popuniti informativne praznine s kojim se suočavaju Bošnjaci u Hrvatskoj, posebno kada je riječ o digitalnim platformama.

„Novi glas“ pretendira i da djeluje obrazovno, na taj način ispunjavajući i potičući misiju osiguravanja kulturne autonomije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, što jeste jedna od misija Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. U tom smislu iz Vijeća naglašavaju da je njihova urednička politika afirmacija značajne uloge Bošnjaka u Hrvatskoj u svim društvenim segmentima, ali i neizbježno kritičko sagledavanje statusne pozicije bošnjačkog naroda koji je često podcijenjen i tretiran s nedovoljno pažnje u hrvatskoj javnosti.

Pritom naglašavaju da je noviglas.hr u potpunosti otvoren prema svim udrugama Bošnjaka u Republici Hrvatskoj i svrha mu je objedinjavanje kreativnih kapaciteta bošnjačke manjine, a ne njeno raspršivanje i dodatna fragmentacija.

U tom smislu pozivali su sve Bošnjake i bošnjačke udruge u Republici Hrvatskoj da ovaj Središnji informativni portal shvate kao servis za promoviranje vlastitih aktivnosti, ali i kao otvaranje prostora za emancipaciju kulturnih, vjerskih, društvenih i političkih kapaciteta Bošnjaka u Hrvatskoj.

PODRŽITE IH NA FACEBOOKU