Parler je u nekoliko sedmica postao najviše preuzimana aplikacija u Apple trgovini jer se njegov sadržaj ne kontrolira. Google je suspendirao aplikaciju iz svoje Play trgovine zbog nasilnog sadržaja, a Apple upozorava da će i on to učiniti

"Slijedite me u Parleru". To je fraza koja se proširila na Facebooku, Twitteru i Instagramu otkako je postalo jasno da je Donald Trump izgubio izbore. Njegovi sljedbenici bili su bijesni zbog kontrola sadržaja koje su uspostavile ove platforme.

I počeli su otvarati svoje račune u Parleru, društvenoj mreži koja je osnovana 2018. godine što je finansirala Rebeka Mercer, kćer milijardera s Wall Streeta, Roberta Mercera.

Parler društvena mreža je predstavljena kao "Twitter bez pravila" i kao "nepristrana" društvena mreža, kako je sama opisana u trgovinama u kojima ju je se može preuzeti. I hvali se time što nema moderatora.

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci Parler je uspio postati mjesto na koji odlaze oni koje blokira Twitter: konzervativci, zavjerenici, članovi QAnona i građani uzrujani politikom najpolitizirane društvene mreže od svih, Twittera.

Kako objašnjavaju, traže prostor "bez cenzure" ali Parler je postao poznat kao "mreža ekstremne desnice".

Njegov je rast imao puno veze s Trumpovim zapaljivim stilom na društvenim mrežama: pokrenut je 2018., u avgustu 2020. imao je milion korisnika, a do novembra je već postao „alternativa Twitteru“. Nakon izbora u SAD povećao je broj korisnika osam puta u odnosu na juli.

S 4,5 miliona korisnika u prvoj sedmici novembra narastao je na osam miliona do kraja 2020. Iako je daleko od 175 miliona koliko ih ima Twitter, to je eksponencijalni rast.

Parler je tako postao spremište svih teorija izborne prevare koje su kružile posljednjih sedmica. Zajedno s Newsmaxom i Rumbleom, Parler se počeo uspostavljati kao alternativa Facebooku i Twitteru.

“Parler je jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu, društvena mreža koja je tijekom protekle godine privukla milione krajnje desničarskih konzervativaca svojim pristupom praćenju korisničkih postova. A uz vijest da je predsjednik Trump izbačen s Twittera i Facebooka, Parler je sigurno bio njegova sljedeća govornica. Ali baš kao što je stekao novi utjecaj, Parler se sada iznenada suočio s egzistencijalnom krizom”, napisao je u petak New York Times.

Naime, Parler je već počeo imati probleme: zabranjen je na Google Play i App Store a i Apple bi mogao poduzeti sličnan korak. Mogli bi ukloniti aplikaciju iz svoje App Store ako ne Parler ne postavi neka ograničenja. A upravo to da nema ograničenja je činjenica kojom se Parler hvali.

U Sjedinjenim Državama izbila je kontroverza nakon odluke Twittera da trajno otkaže račun predsjednika Donalda Trumpa.

Twitter je Trumpu pružio niz prilika tijekom njegove četiri godine predsjedništva, držeći ga na platformi zbog uvjerenja firme da je "govor svjetskih čelnika u javnom interesu", čak i ako krši pravila.

Twitter je rekao da je Trumpu pružio posljednju priliku nakon suspenzije njegovog računa, a zatim i vraćanja računa zbog "kršenja" počinjenih u srijedu.

No, sljedeći je dan nekoliko tweetova koje je Trump napisao naveo Twitter da donese odluku o trajnom brisanju računa.