“Naučna istraživanja u biotehnologiji i medicinske inovacije mogu spasiti živote. Nažalost, Narodna Republika Kina je odlučila koristiti ove tehnologije za kontrolu vlastitog naroda i ugnjetavanje etničkih i vjerskih manjina”, rekla je američka ministrica trgovine Gina Raimondo u izjavi.

Ukupno 37 subjekata dodano je na listu kompanija optuženih da se bave aktivnostima “suprotnim interesima vanjske politike i nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država”, rekla je ministrica.

Washington je odlučio ograničiti osjetljivi izvoz Akademiji vojno-medicinskih nauka sa sjedištem u Pekingu i za njenih jedanaest istraživačkih instituta zbog rada na polju biotehnologije, uključujući “navodno oružje za kontrolu mozga”, objašnjava se u dokumentu.

Grupe za ljudska prava kažu da Kina vrši kontrolu bez presedana nad muslimanskom ujgurskom manjinom u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang.

Istraživački instituti na meti najnovijih američkih sankcija posebno su bili uključeni u istraživanja fokusirana na transfuziju krvi, bioinženjering i toksikologiju.

“Sjedinjene Američke Države nastaviti će se snažno suprotstavljati naporima Kine i Irana da pretvaraju alate koji doprinose prosperitetu čovječanstva u alate koji prijete globalnoj sigurnosti i stabilnosti”, rekla je Raimondo, prenosi Al Jazeera.

Stručnjaci, svjedoci i američka vlada tvrde da je više od milion pripadnika ujgurske manjine i drugih muslimana koji govore turkijskim jezicima zatvoreno u logorima, u pokušaju da se iskorijene njihove islamske kulturne tradicije.

Organizacije za ljudska prava kažu da je više od milion Ujgura zatočeno u centrima za političku rehabilitaciju.

Međutim, Peking odbacuje takve optužbe, opisujući ove lokacije kao centre za stručnu obuku čiji je cilj da “pripravnike” drže podalje od radikalizma.