Na Kosovu je tokom vikenda došlo do novih napetosti između Albanaca i Srba, a povodom najave kosovskih vlasti da će započeti sa zamjenom registarskih tablica na Sjeveru Kosova, područja koje je većinski naseljeno Srbima. 

Srbi na ovom području imaju različite tablice od stanovnika Kosova u drugim dijelovima zemlje. 

Napetosti su započele najavom kosovske policije da će na administrativnim prelazima Srbima izdati probne registarske oznake, koje će važiti 60 dana, nakon čega svi građani iste trebaju zamijeniti trajnim tablicima, države Kosovo. 

Ove najve izazvale su nezadovoljstvo među Srbima koji su blokirali granične prelaze. S druge strane kosovske specijalne jedinice na administrativnim prelazima su grupisali veći broj pripadnika. 

Prema izvještajima srbijanskih i kosovskih medija, akcija promjene tablica već je započela. 

Nezadovoljan trenutnom sigurnosnom situacijom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sjednicu Saveza za bezbjednost na kojo će glavna tema biti stanje aktuelno stanje na Kosovu. 

Odnosni dvije države zategnuta je u većoj mjeri nakon dolaska na vlast premijera Albina Kurtija, koji među svoje prioritete nije uvrstio rješavanje međusobnih odnosa.