Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je nekoliko pojedinaca i kompanija iz Bosne i Hercegovine, koje se povezuju sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republike Srpske, objavio je RSE.

Između ostalih, među sankcionisanima je i softverska kompanija "Prointer ITSS", te kompanija "Una World Network", u čijem je vlasništvu medijska kuća "Una TV".

Iz OFAC-a je saopćeno da je na listi sankcija stavljena "mreža od dvije osobe i sedam entiteta koji osiguravaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu, koja je od ranije na listi sankcionisanih".

- Dodik je svoj službeni položaj koristio za gomilanje ličnog bogaćenja kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom - saopćeno je iz Ministarstva finansija SAD-a.

Na listu sankcija su dodati Milenko Čičić i Đorđe Đurić, te kompanije Infinity International Group Banja Luka, Infinity Media, K-2 audio usluge, Kaldera Company, Prointer ITSS, Sirius 2010 i Una World Network.

Među sankcionisanima se ističu softverska kompanija "Prointer ITSS", te kompanija "Una World Network", u čijem je vlasništvu medijska kuća "Una TV".

Kako navodi OFAC, Čičić je direktor "Kaldere", dok je Đurić vlasnik kompanije "Infinity" i njenih podružnica.

OFAC ističe da je Milorad Dodik "svoj službeni položaj koristio za gomilanje osobnog bogaćenja kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom".

Ističe se kako je 2024. manipulisan nacrt državnog budžeta BiH, "kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti kompaniji Prointer ITSS d.o.o" mimo procedure javnih nabavki.

- Sjedinjene Američke Države osuđuju kontinuirane Dodikove napore da izbriše institucije koje su osiguravale mir i stabilnost za Bosnu i Hercegovinu i regiju. Nastavit ćemo razotkrivati lažne šeme koje Dodiku i njegovoj porodici omogućuju iskorištavanje vlastitog naroda za ličnu korist - izjavio je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove Brajan (Brian) E. Nelson.

Mreža porodice Dodik i veze s javnim nabavkama

Milorad Dodik je iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore Vlade RS usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje on i sin Igor nadziru, navodi OFAC.

- Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s njima oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore - pojašnjava se u saopćenju.

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik još najmanje pet kompanija sa sjedištem u BiH: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio servisi Banja Luka d.o.o. (K-2), te Una World Network d.o.o. (Una).

Dodatno, Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je informatička kompanija koja posluje unutar mreže porodice Dodik.
- Uz Prointer i Kalderu, Sirius je u BiH poznat po unosnim državnim poslovima. Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge organizacijama širom RS i vlada BiH, dok Kaldera primarno posluje u inžinjerskom sektoru - navodi se u saopćenju.
SAD na listu sankcija stavile su Milorada Dodika 5. januara 2022. jer je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili činu koji je ometao ili prijetio provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i za koruptivne aktivnosti.

Dodika su prethodno sankcionisale Sjedinjene Američke Države još 17. jula 2017., za ometanje ili prijetnju ometanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Igor i Gorica Dodik, njegovi sin i kćerka, su pod američkim sankcijama od 20. oktobra 2023. godine.