Gradsko vijeće Mostara na jučerašnjoj sjednici osudilo je uništavanje Partizanskog spomen groblja u tom gradu.

U jednoglasno usvojenom zaključku Gradskog vijeća osuđuje se uništavanja arhitektonske baštine Mostara te se pozivaju viši nivoi vlasti da pomognu institucijama Grada u zaštiti Partizanskog groblja. Također je od policije i tužiteljstva zatraženo da brzo reagiraju i otkriju počinitelje koji su prije dvije sedmice porazbijali oko 700 stotina spomen-ploča s imenima poginulih partizana.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić kazao je kako je potrebno uložiti više napora kako bi se spriječila daljnja devastacija tog nacionalnog spomenika.

- U razgovoru s gradonačelnikom i međunarodnom zajednicom imamo obećanje za pomoć u ovome. Premijer Federacije je obećao u osmom mjesecu osigurati 200.000 KM, a imamo i sredstava u budžetu Grada Mostara. Cilj je popraviti spomenike, postaviti videonadzor i ako treba postaviti fizičku zaštitu - naglasio je Marić.

Također, Gradsko vijeće je potvrdilo odluku o imenovanju novoizgrađenog mosta preko Neretve na lokaciji Avenija – Sjeverni logor, koji će od danas nositi ime Studentski most, kao i odluku da se 13. juni proglasi Danom civilnih žrtava rata Grada Mostara u spomen na stradanje 114 civila, koje su na taj dan 1992. godine ubile srpske snage u mostarskim naseljima Uborak i Sutina.

Prihvaćena je i odluka o formiranju povjerenstva za promjenu naziva ulica na području Mostara, koja bi u sljedećih 30 dana trebala predložiti nove nazive za pet mostarskih ulica koje sada nose imena po ustaškim dužnosnicima.

-U skladu s civilizacijskim normama, podržavamo formiranje povjerenstva za izmjenu spornih naziva ulica na području Grada Mostara. Podržavamo gradonačelnikov plan, poštujući stav naših međunarodnih partnera – rekao je Vlatko Marinović, vijećnik HDZ-a BiH.

Vijećnik SDP-a BiH Arman Zalihić ponovno je izrazio negodovanje sastavom povjerenstva, odnosnom izostavljanjem predstavnika oporbe.

- Stav SDP-a je da za ovakav prijedlog nećemo glasati, komisija nema nijednog člana iz opozicije. Ovo je komisija koju formira gradsko vijeće iz reda vijećnika, a po poslovniku trebali bi biti zastupljeni svi klubovi srazmjerno veličini. Vi na taj način nastavljate vladavinu da se prijedlozi i odluke usuglašavaju između SDA i HDZ BiH – rekao je Zalihić.