Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić su proglašeni krivima. Sudsko vijeće je izreklo presudu uz izdvojeno mišljenje sudije Branka Perića. Kako je obrazložio sudija Perić, Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak na šest, a Fikret Hodžić na pet godina zatvora. Krivim je proglašena i Hodžićeva "Srebrena malina", kompanija preko koje je nabavljeno 100 respiratora. "Srebrena malina" mora platiti 200.000KM kazne. Dopremijerka FBiH Jelka Milićević, kojoj se sudilo za nesavjestan rad u službi je oslobođena.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji pravo žalbe. Premijer FBiH Novalić se danas nije pojavio na izricanju presude.

Podsjećamo, optužnica u predmetu "Respiratori" podignuta je i potvrđena u decembru 2020. godine.

Tužilaštvo BiH Novaliću, Solaku, Hodžiću i pravnom licu F.H. Srebrena malina na teret je stavilo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, te povrede obaveza vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga. Jelki Milićević na teret je stavljeno krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Tužilaštvo BiH optužilo je Novalića da je "koristeći stanje pandemije, kao i ovlasti premijera Vlade Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa".

Tome su se, prema navodima iz optužnice, s ciljem pribavljanja nezakonite koristi, pridružili Solak, Hodžić i firma F. H. Srebrena malina.

Po tvrdnjama Tužilaštva, "ova grupa je potom nabavila 100 respiratora ACM 812 A po uvećanim cijenama, pri čemu se nabavljeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe za koje su nabavljeni, odnosno za liječenje COVID-19".

- Usljed toga je po budžet FBiH nastupila materijalna šteta i omogućeno sticanje nezakonite koristi koja bi bila podjeljenja između pripadnika udružene grupe - navodi se u optužnici.

Jelka Milićević optužena je da je "svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice".

Suđenje u ovom predmetu počelo je u februaru 2021. godine. Tokom nešto više od dvije godine suđenja saslušan je veliki broj svjedoka i prezentirana obimna materijalna dokumentacija.