Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine poručio je da se što prije treba istražiti slučaj navodnog praćenja Nermina Džindića, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije.

Ispod Džindićevog službenog automobila, koji je bio parkiran ispred ministrove porodične kuće, u aprilu prošle godine pronađen je uređaj u obliku crne kutije, za koji je istragom utvrđeno da služi za praćenje vozila.

Još je uvijek nepoznato ko je i zbog čega želio pratiti Džindića, a Novalić se nakon brojnih upita novinara o eventualnom praćenju ministra oglasio na svom službenom Facebook profilu.

˝Veoma sam zabrinut viješću o osnovanim sumnjama da je ispod službenog automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića bio postavljen uređaj za praćenje i da je sve to došlo iz redova Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kojima rukovodi federalni ministar Aljoša Čampara. Nedopustivo je da iko ikoga prati i špijunira i ako su tačne informacije onda ih hitno treba do kraja rasvijetliti. Pozivam istražne organe da uzmu ovaj slučaj u prioritet rješavanja˝, naveo je Novalić.

Inače, Čampara je navodno, saopćili su iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, preventivno, do okončanja istrage o postavljanju uređaja za praćenje, suspendovao službenika ovog ministarstva Damira Veju.  Suspendovani Vejo naveo je da je iznenađen time da se njegovo ime dovodi u vezu sa napisima o umješanosti u nevjerovatne zavjere i konspiracije.

˝Kroz svoj radni vijek i put, nikad nisam služio pojedincima ili grupama, moja služba je uvijek bila u interesu BiH i njenih građana, nikad nisam pristajao na kompromise pa makar to bilo na moju štetu i po cijenu pozicije koju obavljam. Nastojao sam da sve što radim bude časno i uzdignute glave. Nažalost takav put nosi sa sobom i razna neprijateljstva, spletke i animozitete", naveo je Vejo i dodao da se nikada nije ustezao da iznese svoje mišljenje, bez obzira na to da li se ono sviđa ili ne pojedincima i grupacijama.

Vejo je u obraćanju putem Facebooka naveo da je siguran da će se spletke onih koji su mu ovo napravili okrenuti protiv njih samih. ˝Bez straha i sa ponosom prihvatam i ovu situaciju koju su mi donijeli u život, neću pokleknuti niti se predati kriminalnim skupinama, makar ostao sam˝, poručio je Vejo.