U Francuskoj praktično ne postoji osoba koja ne zna ko je on. Eric Zemmour (63) je medijska ličnost, nekoliko desetljeća učestvuje u različitim gledanim televizijskim programima, vodi debate i dijaloške emisije. I poznat je po rasističkim stavovima zbog kojih je nekoliko puta bio pred sudijama.

Novinar po obrazovanju, Zemmour je kolumnista, književnik (objavio je 17 knjiga, uključujući eseje i romane), filozof i brbljivac, a već nekoliko mjeseci smatra samog sebe potencijalnim kandidatom za predsjedničke izbore u Francuskoj. Nedavna anketa daje mu 13% glasova, samo tri postio manje od Marine Le Pen. Izjednačen je sa Jean-Lucom Mélenchonom i postotak iza Xaviera Bertranda, jednog od kandidata.

Predsjednik Emmanuel Macron vodeći je u anketi s 23% glasova. Međutim, Eric Zemmour još nije ozvaničio svoju kandidaturu. Francuze drži u neizvjesnosti iako niko ne sumnja da će se kandidirati.

Dijete je jevrejskih i alžirsko-francuskih roditelja. Njegova se porodica nastanila u Francuskoj 1950-ih, tokom rata za nezavisnost u Alžiru. Oženjen je i ima troje djece, a definira se kao bonapartist i gaulist.

Eric Zemmour želi "ponovno francizirati" zemlju, zalažući se za iznimno strogu politiku prema useljenicima. O Marine Le Pen, čiji se program usredotočuje na useljavanje i sigurnost, Zemmour kaže da joj je "politička klasa dopustila da ima monopol u borbi protiv imigracije".

Zemour, na primjer, tvrdi da poslodavci "imaju pravo odbiti Arape ili crnce" ali da većina njih trguje migrantima. "Tako je, to je činjenica", rekao je nedavno ne nudeći dokaze.

Zbog nekih od svojih stavova završio je na sudu, optužen za rasizam, homofobiju ili diskriminaciju žena. U jednom od posljednjih slučajeva suđeno mu je zbog izazivanja rasne mržnje jer je na televiziji rekao da su djeca migranti bez pratnje "lopovi, ubice, silovatelji... i moraju biti izbačeni iz zemlje".

Ako postane predsjednik, Zemmour želi primijeniti oštriju politiku protiv korištenja vjerskih simbola ili spriječiti porodice da djeci daju imena koja nisu francuska. "Učinit ću ono što je Napoleon Bonaparte učinio sa Jevrenjima tokom Francuske revolucije", objasnio je u programu, koristeći ime Muhamed kao glavni primjer.

Napoleon je djeci rođenoj u Francuskoj zabranio davanje stranih imena a taj je zakon ostao na snazi ​​do 1993. godine.

Takođe se zalaže za vraćanje smrtne kazne i smatra da je Evropska unija "beskorisna" jer predstavlja eroziju francuskog identiteta dopuštajući migracijske valove. Prije desetak dana otputovao je u Budimpeštu kako bi se susreo s predsjednikom Viktorom Orbánom, kojeg opisuje kao "vođu koji brani identitet svoje zemlje, njezin suverenitet i njene granice".

Iako njegova kandidatura još nije službena, Eric Zemmour već mjesecima gradi svu potrebnu strukturu kako bi se mogao naći u trci za Jelisejsku palaču. Početkom septembra objavio je knjigu o svojoj viziji zemlje koja je među najprodavanijima.

Takođe prikuplja potpise i podršku potrebnu za pokretanje svoje kampanje putem udruženja Los Amigos de Eric Zemmour, te poziva Marine Le Pen na dvoboj što je ponuda koju je liderka krajnje desnice odbila tvrdeći da će prihvatiti sučeljavanje sa Zemmourom tek kad službeno objavi ulazak u kampanju.

Zemmourova strategija je privući krajnje desno biračko tijelo, ali i tradicionalnu desnicu, podijeljenu između dijela biračkog tijela Emmanuela Macrona i Republikanske stranke, koja je ostala bez vrha nakon što je izgubila svog lidera,  bivšeg predsjednika Nicolása Sarkozyja. Ova će stranka izabrati svog kandidata na kongresu u decembru.