Turske borbene bespilotne bespilotne letelice (UCAV) tipa Anka bit će izgrađene u novoj ukrajinsko-turskoj fabrici koja se osniva u toj bivšoj sovjetskoj zemlji, navodi nekoliko medija. Ruski list Izvestija objavio je tu vijest, pozivajući se na izjavu koju je dao Aleksej Arestovič, vanjski savjetnik ureda ukrajinskog predsjednika.

Mediji su prenijeli da je rekao da će borbene bespilotne letjelice biti efikasne protiv vazdušnih ciljeva, uključujući druge dronove, pa čak i letjelice sa posadom. Bespilotne letjelice će biti opremljene ukrajinskim motorima i turskom avionikom, rekao je Arestovich za ukrajinski Radio Svoboda.

Osvrćući se na glavne karakteristike Anke, Arestovič je napomenuo da se radi o novoj generaciji dronova. Očekuje se da će prva serija UCAV-a biti proizvedena u fabrici do kraja sljedeće godine, dodao je Arestovich.

Anka je proizvedena od strane Turkish Aerospace Industries (TAI). UCAV je prvi put ušao u inventar turske vojske 2016. godine nakon uspješnog testiranja njegovog prototipa 2013. godine.

Dron je trenutno u aktivnoj upotrebi turskih oružanih snaga (TSK), Generalne komande Žandarmerije i Nacionalne obavještajne organizacije (MIT). Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy je 6. decembra objavio da je počela izgradnja fabrike za proizvodnju modernih vojnih dronova.

Ranije, 12. novembra, ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da će njegova zemlja kupiti novu seriju borbenih dronova Bayraktar TB2 od Turske koji se već nalaze na inventaru ukrajinskih oružanih snaga i testirani su u borbi.

Proizvođač Bayraktar TB2 UCAV Baykar je 29. septembra potpisao ugovor o izgradnji fabrike u Kijevskoj regiji, gdje će se obučavati osoblje, a turski dronovi održavati i testirati. Memorandum je bio korak ka zajedničkoj ukrajinsko-turskoj proizvodnji dronova, navodi se u ranijim izjavama ureda Zelenskog.