Relativno nova podvarijanta COVID-19 označena kao BA. 5 iskazuje neke od najgorih osobina Omicrona – prenosivost i imunološku evaziju – na novi nivo.

Ali ih također kombinira sa sklonošću da utječu na pluća što podsjeća na varijantu Delta, koja je pogodila Sjedinjene Američke Države prošlog ljeta i jeseni, tvrdi se u dvjema studijama.

U slučaju Delte, COVID je imao tendenciju da se akumulira u plućima i utječe na pluća, što je potencijalno rezultiralo težim oboljenjem. Donedavno, Omikrona je imao osobinu da se akumulira u gornjim respiratornim putevima, uzrokujući simptome sličnije prehladi ili gripi.

BA.5 je drugačiji tvrdi se u studiji objavljenoj 10. juna na medRxiv, web-stranici Yalea i British Medical Journala, koja objavljuje one studije koje još nisu potvrđene recenzijom. Nedavni izvještaji pokazuju da se BA.5 vraća nazad u donji respiratorni trakt – barem na životinjskim modelima – “s potencijalnim povećanjem težine bolesti i infekcije u plućnom tkivu”, napisali su istraživači s australskog Kirby instituta. Oni su se pozvali na drugu majsku studiju preprinta koja je otkrila da se BA.5 i bliski srodnik BA.4 repliciraju efikasnije u alveolama ljudskih pluća od takozvanog Omicrona BA.2.

“BA.5 ne samo da daje virusu veći potencijal izbjegavanja antitijela, već se istovremeno promijenio, zajedno s povećanim potencijalom prijenosa u zajednici”, pišu autori Instituta Kirby.

Scenarij podsjeća na termin Deltacron, koji se odnosio na hibrid Delta-Omicron identificiran u SAD-u ovog proljeća, a koji nikada nije poletio. Tada je termin korišten “prerano”, napisao je u nedjeljnom blog postu dr. Eric Topol, profesor molekularne medicine u Scripps Research i osnivač i direktor Scripps Research Translational Instituta.

Sada bi za BA.5 taj termin mogao biti prikladniji, iako ova podvarijanta nije pravi hibrid.

“Sposobnost inficiranja ćelija za BA.5 sličnija je Delti od prethodne porodice varijanti Omicrona“, napisao je Topol.

Dok su BA.4 i BA.5 dovele do vala infekcija u Južnoj Africi ovog proljeća, one su bile relativno blage, s kontroliranim stopama hospitalizacije. Sjedinjene Američke Države i Evropa, međutim, trenutno bilježe porast hospitalizacija BA.5 , iako znatno ispod nivoa viđenog u prethodnim pandemijskim valovima.

Razlika bi mogla biti posljedica činjenice da je Južna Afrika krajem 2020. i početkom 2021. godine doživjela val COVID varijante Beta, što Zapad nije imao. To je potencijalno dalo bolji imunitet podvarijantama Omicrona, napisao je Topol.

BA.4 i BA.5 – koji dominiraju u mnogim zemljama širom svijeta – prvi put su otkriveni u SAD-u krajem marta, kako je magazin Fortune ranije izvijestio, ali su brzo preuzeli globalnu scenu.

Samo BA.5 uzrokovao je približno 54 posto COVID infekcija u SAD-u prije dvije sedmice, prema podacima koje su prošle sedmice objavili američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

“Omicron podvarijanta BA.5 najgora je verzija virusa koju smo vidjeli,” Topol je nedavno napisao. Vidljiv je “bijeg od imuniteta”, koji je ionako izražen, i podizanje tog “bijega” na sljedeći nivo, i, kao funkcija toga, povećana je prenosivost, daleko iznad onoga što je ranije viđeno.

Još se ne zna kolika je efikasnost sadašnjih vakcine protiv BA.5. Ali s obzirom na to da su vakcine bile 15 posto manje efikasne protiv Omikrona nego što su bile protiv Delta varijante, čak i s pojačivačem, “uopće ne bi bilo iznenađujuće da vidim dalji pad zaštite od hospitalizacija i smrti”, napisao je Topol.

(Izvor: Fortune)