Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 21. januara 2021. godine, sasvim očekivano, donijela je odluku o poništavanju lokalnih izbora u Srebrenici za nivo načelnika Opštine i za Skupštinu opštine. Izbori su poništeni na 26 od ukupno 28 redovnih biračkih mjesta i na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu. CIK je odluku o poništavanju izbora obrazložio brojnim razlozima. Uglavnom su to svi oni razlozi o kojima se u javnosti govorilo prije izbora, tokom izbornog dana 15. novembra 2020, ali i nakon lokalnih izbora.

CIK će odluku o raspisivanju novih izbora u Srebrenici donijeti nakon što postane pravosnažna odluka o poništenju izbora na ukupno 28 biračkih mjesta za lokalnu vlast u ovoj općini.

Iz koalicije “Moja adresa: Srebrenica” kažu da je odluka o poništavanju izbora očekivana, iako nisu u potpunosti zadovoljni dijelom odluke koja se odnosi na glasanje putem pošte.

“Centralna izborna komisija potvrdila je ono o čemu smo mi govorili u proteklom periodu. Nije nam drago da nisu sankcionirani nalogodavci iz političkih partija, kao i oni koji su učestvovali u krađi, a to su članovi i birački odbori, a jednim dijelom to je odobrila Opštinska izborna komisija (OIK). Pogotovo kada uzmemo u obzir da su određeni ljudi hapšeni zbog svega što se dešavalo oko izbora. CIK je donio ispravnu odluku. Doduše, mi ne možemo biti zadovoljni svim dijelovima odluke”, tvrdi kandidat koalicije “Moja adresa: Srebrenica” za načelnika Opštine Srebrenica Alija Tabaković.

FER IZBORI – JEDINI ZAHTJEV

Tabaković kaže da su se na odluku CIK-a koja se odnosi na glasanje putem pošte žalili Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine, te da očekuju da se žalba uvaži.

“Mi imamo registrovanih oko 1.600 osoba za glasanje putem pošte. Oko 50 posto njih nije na vrijeme dobilo glasačke listiće, ili uopće nisu dobili, tako da nisu mogli na vrijeme ili nikako vratiti u CIK. To je ono zbog čega smo se mi žalili i nadamo se da će žalba biti uvažena jer to na kraju može da odredi izbore kako za načelnika, tako i za Skupštinu opštine”, kaže Tabaković.

Poništavanje izbora na određenim biračkim mjestima u Srebrenici izazvalo je brojne reakcije, što je prema riječima Tabakovića očekivano, ali smatra da je odluka CIK-a ispravna te da Bošnjaci u Srebrenici samo traže da izbori budu provedeni fer i pošteno.

“Upozoravali smo na neregularnosti koje su se dešavale u predizbornom procesu, kao i na dan izbora. Mi smo samo zahtijevali da se izbori provedu u fer i poštenoj atmosferi. Ko god da bude pobjednik u takvoj situaciji mi ćemo prihvatiti rezultate i nećemo praviti nikakav problem”, kaže Tabaković.


Alija Tabaković

Brojne su reakcije na odluku CIK-a o poništavanju izbora, od lokalnih političkih aktera u Srebrenici do glavnih političkih aktera u manjem bh. entitetu. U Srebrenici je to manje-više bila očekivana odluka. Srpska politika odluku CIK-a nastoji predstaviti kao još jedan “udar na Srbe”. Pored toga, u javnosti su srpski političari iz Srebrenice odluku CIK-a nastojali predstaviti kao “nepravednu” jer su poništeni izbori na biračkim mjestima “gdje glasaju Srbi”, što apsolutno nije tačno.

U suštini, u Srebrenici su biračka mjesta u velikom broju mješovita. Istina, na nekim glasa manje Srba, na nekim manje Bošnjaka. Izbori nisu poništeni na dva biračka mjesta, i to Urisići i Kalimanići. Kada po nacionalnoj strukturi birača gledamo, jedno (Urisići) je bošnjačko, a jedno (Kalimanići) je srpsko mjesto. Štaviše, poništeni su izbori na mjestima gdje gotovo u potpunosti žive Bošnjaci (Sućeska, Osmače, Luka i Krušev Dol i tako dalje). Pored toga, na redovnim biračkim mjestima 15. novembra glasalo je 6.229 birača. Kada oduzmemo biračka mjesta Urisići i Kalimanići, broj je manji od šest hiljada. Od tog broja, više je od dvije hiljade Bošnjaka koji su glasali (računajući tu i glasove koje je dobio SDP, jer činjenica je da oko 200 Bošnjaka glasalo za ovu stranku) na dan izbora. Na redovnim biračkim mjestima glasalo je oko četiri hiljade Srba. Na osnovu toga srpska politika nastoji kazati da su izbori poništeni na biračkim mjestima gdje glasaju samo Srbi. Međutim, realnost je da su više od polovine od tog broja zapravo glasači iz Srbije koji glasaju u najvećoj mjeri na biračkim mjestima u Skelanima i okolnim selima. Tako da, naprimjer, u mjestu Crvica glasa oko 600 osoba, a u selu živi tek nekoliko stanovnika.

NEVAŽEĆI DOKUMENTI, SPORNI POTPISI BIRAČA...

Pored toga, argument srpskih političara u Srebrenici da je odluka CIK-a nepravedna jeste taj da su “izbori poništeni zbog 50 osoba koje su glasale, a za koje je navodno utvrđeno da imaju nevažeće dokumente”.

Tačno je da je CIK utvrdio da je glasalo 50 osoba kojima su dokumenti istekli, ali isto tako, CIK je utvrdio da je utvrđena neregularnost potpisa birača između 10 i 20 posto.

Na redovnim biračkim mjestima, izuzimajući ona koja nisu obuhvaćena odlukom o poništenju izbora (Kalimanići i Urisići), izašlo je ukupno 6.299 birača. Vođeni postocima iz Odluke CIK‑a, možemo zaključiti da je između 629 i 1.259 glasova dobijeno krivotvorenjem potpisa i ostalim vidovima nepravilnosti utvrđenih od strane CIK-a.

Osim toga, srpska je politika u Srebrenici, kako kažu, “uvjerena da će rezultat biti isti nakon što se izbori ponove”. S druge strane, Bošnjaci kažu da im i to nije problem, samo da se izbori provedu na fer i korektan način, bez malverzacija.

Kako će biti izbori provedeni, u Srebrenici to niko ne zna. CIK je donio odluku, ali hoće li isti akteri provoditi izbore kao i 15. novembra, ostalo je pitanje bez odgovora. Prije svega, tu se misli na Opštinsku izbornu komisiju i na biračke odbore. Prepustiti provođenje izbora akterima koji ih nisu proveli kako treba 15. novembra bilo bi, u najmanju ruku, čudno. CIK je pokazao da se može nositi s velikim odlukama, ali ih mora dovesti do kraja. Prepustiti lokalnim akterima provođenje izbora nije dobra opcija.

I ponovljeni izbori u Srebrenici bit će neizvjesni, a ako ne bude ponovnog glasanja putem pošte, Bošnjaci su u podređenom položaju. Iako ni jedni ni drugi u Srebrenici nemaju kapaciteta da izvedu broj birača na izbore kao što je to bilo 15. novembra. Kako god, ponovljeni izborni proces u Srebrenici ne smije biti kompromitiran, nego mora biti po pravilima i zakonu.

Za Bošnjake je u Srebrenici pozitivno što su pokazali jedinstvo i istrajnost svih ovih mjeseci, ni u jednom trenutku nisu poklekli iako im nije bilo lahko. Sigurno je i da će sistem RS-a, ali i Srbije, stati uz srpsku politiku u Srebrenici u namjeri da Srbi zadrže vlast u ovom gradu u kojem su prije 25 godina srpska politika, te njene vojne i policijske snage počinile genocid na Bošnjacima.