Iran će nastaviti da učestvuje u razgovorima u Beču o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine nakon što novoizabrani predsjednik Ebrahim Raisi i njegova vlada preuzmu dužnost, navodi u ponedjeljak državna novinska agencija IRNA saopćenje iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Portparol ministarstva, Saeed Khatibzadeh, izjavio je tokom online konferencije za novinare da je Iran objavio namjeru da nastavi razgovore s partnerima u komisiji zvanično poznatoj kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

- Iranska politika neće se promijeniti pod novom administracijom - kazao je on, dodajući da će se Iran vratiti svojim obavezama čim se Sjedinjene Države vrate svojim i Iran to potvrdi.

Prethodna američka administracija pod čelništvom Donalda Trumpa povukla se u maju 2018. godine iz sporazuma sklopljenog 2015. godine i jednostrano je ponovo uvela sankcije Iranu. U odgovoru na američke poteze Iran je postepeno zaustavljao provedbu svojih obaveza iz sporazuma.

Između 6. aprila i 20. juna, američka delegacija indirektno je prisustvovala sastancima Zajedničke komisije JCPOA u Beču kako bi razgovarala o eventualnom povratku Sjedinjenih Država u JCPOA kao jedini način da se osigura puna i efektivna provedba sporazuma.

Nakon šest rundi razgovora strane su nedavno saopćile da ostaju ozbiljne razlike između Irana i Sjedinjenih Država oko revitalizacije sporazuma, prenosi Xinhua.

Prošle sedmice portparol Khatibzaden istakao je da Iran i SAD pregovaraju i oko razmjene zatvorenika,