Nogometni savez Walesa (FAW) postao je prvi nogometni savez koji je potpisao „Muslimansku povelju“.

Potpisivanjem ovog dokumenta FAW se obavezuje da će prepoznati potrebe koje islam nalaže igračima, osoblju i gledaocima koji prisustvuju utakmicama. Cilj FAW-a je da se u budućnosti u potpunosti akreditira u skladu s „Muslimanskom poveljom“ koju izdaje organizacija Nujum Sports.

Izvršni direktor Nujum Sportsa Ebadur Rahman rekao je da će ova organizacija pomoći FAW-u u težnjama da postane još inkluzivnija.

Rahman je dodao: „Potpisavši ovaj dokument FAW se pridružuje jednom pozitivnom pokretu solidarnosti, jednakosti i priznanja doprinosa koji muslimani daju svojim klubovima i saigračima. Nujum Sports je tu kako bi podržao profesionalne klubove i njihove igrače te pozitivno doprinio njihovoj agendi za jednakost i raznolikost.“

Detalji o „Muslimanskoj povelji“ prvi put su objavljeni u junu, a osim FAW-a, BBC Sport piše da bi uskoro ovaj dokument trebalo potpisati još nekoliko saveza, ali i pojedinačnih nogometnih te ragbi klubova.

Jedan od rukovodilaca FAW-a Jason Webber rekao je za BBC Sport da su „predani izgradnji okruženja i kulture koja aktivno podržava sve vjere“.

„Koristeći okvir 'Muslimanske povelje' i blisko sarađujući s Nujum Sports, osigurat ćemo da igrači islamske vjeroispovijesti dobiju podršku kako bi mogli prakticirati svoju vjeru dok igraju nogomet. Nečija religija i uvjerenje ne bi trebali biti prepreka za bilo šta tako da svakoga treba podržati u inkluzivnom okruženju. Vjerujemo da je nogomet mjesto gdje bi se svi trebali osjećati da pripadaju, a potpisivanje ove povelje korak smo bliže ostvarenju te vizije“, rekao je on.