Aziz Sancar, turski naučnik koji je 2015. godine dobio Nobelovu nagradu u oblasti hemije, posjetio je turski festival vazduhoplovstva i tehnologije TEKNOFEST, gdje je sjeo za volan prvog turskog automobila TOGG, čija fabrička proizvodnja počinje krajem 2022. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Ministarstva industrije i tehnologije Turske navedeno je kako je Sancar u pratnji predsjednika Vijeća za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK) Hasana Mandala posjetio štand Inicijativne grupe za proizvodnju automobila Turske (TOGG) na TEKNOFEST-u u Istanbulu.

Sancar je od službenika kompanije dobio informacije o prvom domaćem automobilu, a rečeno je da je fabrika u Gemliku u fazi gradnje i da će biti završena sljedeće godine.

Predstavnici kompanije istakli su kako je riječ o automobilu u kojem će biti korištena najsavremenija i najnaprednija tehnologija. Naglašeno je kako će u vozilu biti ugrađan napredan softver koji će pratiti vozača, da li je oko vozača na cesti, da li je pospan, uzbuđen, zabrinut ili tužan.

Sancar je potom sjeo za volan TOGG-ovog električnog terenca s pogonom na četiri točka, a u njegovoj pratnji bio je i predstavnik TOGG-a Gurcan Karakas.

Prvi serijski proizvedeni automobil s trake će izaći u posljednjem kvartalu 2022. godine. Godišnji projektovani proizvodni kapacitet biće 175.000 vozila, za šta će biti angažovano 4.300 radnika.

U početku proizvodnje domaći udio će iznositi 51 posto, dok će taj procenat 2025. godini doseći 68 posto. Do 2030. godine je planirana proizvodnja električnih i s njima povezanih pet različitih modela automobila.