Medalja dodijeljena uz Nobelova nagrada za mir, koju je na aukciju stavio ruski novinar Dmitrij A. Muratov, za pomoć ukrajinskim izbjeglicama, prodana je u ponedjeljak navečer za 103,5 miliona dolara anonimnom kupcu, čime je nadmašena dosadašnja rekordna suma plaćena za neku Nobelovu medalju.

Prihod od aukcije ići će UNICEF-u za pomoć ukrajinskoj djeci i njihovim porodicama, raseljenim zbog ruske invazije na njihovu zemlju.

Muratov je glavni urednik nezavisnog lista Novaja Gazeta, koji je suspendirao izlaženje u martu ove godine kao odgovor na drakonske zakone Kremlja o štampi. U intervjuu za The New York Times prošlog mjeseca, rekao je da ga je danski fizičar Niels Bohr, koji je prodao svoju medalju da pomogne civilima u Finskoj nakon sovjetske invazije na tu zemlju 1939. godine, inspirirao da proda na aukciji nagradu koju je osvojio prošle godine.

“Nadamo se da će ovo poslužiti kao primjer za druge ljude, da prodaju svoju vrijednu imovinu, svoje naslijeđe, da pomognu izbjeglicama, ukrajinskim izbjeglicama širom svijeta", rekao je Muratov prije početka aukcije.

Prethodni rekord za prodaju Nobelove medalje na aukciji dosegnut je 2014. godine, kada je medalja koja je pripadala Jamesu Watsonu – jednom od sudionika u otkriću strukture dvostruke spirale DNK – prodata za 4,1 milion dolara (4,76 miliona dolara, uključujući proviziju koja ide na aukcijska kuća).

Heritage Auctions, aukcijska kuća koja se bavila prodajom Muratovljeve medalje, prodala je pet bivših Nobelovih medalja, uključujući i onu koja je dodijeljena Watsonovom kootkrivaču, Francisu Cricku. Ta medalja prodana je za 2,27 miliona dolara 2013. godine.

Josh Benesh, glavni strateški direktor aukcijske kuće Heritage Auctions, koja neće uzeti proviziju od prodaje, rekao je da je zapanjen konačnom cijenom. Licitacija je uglavnom rasla u koracima od 100.000 ili 200.000 dolara kada je iznenada skočila sa 16,6 miliona na 103,5 miliona dolara. Ushici su ispunili prostoriju kada je zaposlenik Heritage Auctionsa, koji je radio na telefonu, saopćio sumu.

“Mislim da predmet nije bitan,” rekao je Benesh o Nobelovoj medalji od 23 karata koja je bila na aukciji. “Mislim da je predmet metafora, to je simbol za nešto. To je prilika da ustanete i kažete: ‘Ovo je cilj koji ima značenje i problem je koji donacija može početi rješavati.’”

Muratov se smatra predvodnikom ruske nezavisne štampe, a Novaja Gazeta hvaljena je od svog osnivanja 1993. godine za svoje istraživačko novinarstvo i kampanje za djecu s rijetkim bolestima i porodice u nevolji.

(Izvor: The New York Times)