Dr. Esnaf Begić predsjednik Upravnog odbora Islamskog koledža u Osnabrücku u Njemačkoj i docent na Institutu za islamsku teologiju Univerziteta Osnabrück obavješten je službenim putem iz ureda za odlikovanja predsjednika Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera da je povučeno odlikovanje izraelskog historičara i istraživača holokausta Gideona Greifa njemačkom “Saveznim krstom za zasluge”.

Našoj javnosti ovaj historičar postao je poznat jer je predvodio komisiju koja je od vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska bila angažirana sa ciljem revizije istine o Genocidu u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Dr. Esnaf Begić bio je među intelektualcima, organizacijama za ljudska prava i političarima koji su reagirali na vijest o mogućem odlikovanju Gideona Greifa.

U pismu koje je dr. Begić poslao predsjedniku Steinmeieru između ostalog stoji: “U profesionalnoj biografiji gosp. Greifa postoji jedan krajnje kontroverzan i problematičan detalj, a koji na planirano odlikovanje baca – blago rečeno – upitno svjetlo. Gosp. Greif je, naime, predvodio jednu komisiju koja je od strane Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska bila angažirana s ciljem istraživanja događaja u masakru u Srebrenici iz jula 1995. godine. Uprkos činjenici da je ovaj masakar u više presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (Tribunal Ujedinjenih nacija za ratne zločine) i Međunardonog suda u Den Haagu označen i vrednovan kao genocid nad bošnjačkim stanovništvom ove, od strane Ujedinjenih nacija formalno zaštićene, faktički međutim izdate enklave, gosp. Greif je u svom komisijskom izvještaju ustvrdio da u Srebrenici ne može biti govora o genocidu. Osim toga je relativizirao dokazani i provjereni broj od 8.372 pod komandom tadašnjeg srpskog generala i u međuvremenu međunarodnopravno i pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića ubijenih bošnjačkih muškaraca i mladića u Srebrenici. Ovaj broj je smanjio na oko 3.500.”

Nadalje, dr. Begić ističe da su ovaj izvještaj, kao i pozicija gosp. Greifa u pogledu genocida u Srebrenici, među bošnjačkim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, ali i među stanovništvom bosanskog porijekla u Njemačkoj, izazvali užasnutost i zapanjenost.


Gideon Greif i Esnaf Begić

“Mnogi govore da im je poricanje genocida i njegovog opsega od strane gosp. Greifa i komisije koju je predvodio, prouzročilo dodatnu bol i povrede, te da im je to teže palo, nego samo ubijanje članova njihovih porodica. Ovakve osjećaje mogu i sam vrlo dobro razumjeti, s obzirom na to da sam u svojim dosadašnjim i raznovrsnim aktivnostima kako na službenoj, tako i volonterskoj razini, kao i u okviru mog civilnodruštvenog angažmana u Njemačkoj, imao priliku sarađivati i razgovaram s članovima porodica, ali i onima koji su preživjeli holokaust. Svi oni tvrde da se poricanje holokausta vrlo često teže može podnijeti nego i sami holokaust”, navodi Begić u pismu.

Begić je podvukao da planirano odlikovanje Greifa Ordenom za zasluge SR Njemačke kod njega, ali i kod mnogih ljudi bosanskog porijekla u Njemačkoj, kao i kod svih miroljubivih i civiliziranih ljudi, bez obzira na njihovu etničku, kulturnu i religijsku pozadinu nailazi na nerazumijevanje, uznemirenost i užasnutost.

Nakon ovog Begićevog pisma uslijedio je brzi odgovor iz kancelarija za odlikovanja pri Uredu predsjednika Njemačke u kojem su istakli da je “Savezni ministar inostranih poslova povukao svoj prijedlog za odlikovanje prof. Greifa Ordenom za zasluge Savezne republike Njemačke. Prof. Greif stoga neće biti odlikovan Ordenom za zasluge”, stoji u pismu koje je primio dr. Begić.