Njemačkoj prijeti recesija nakon što se najveća evropska privreda smanjila krajem 2021. a ove godine se suočava s teškim početkom obzirom na brzo širenje omikron varijante COVID-19 što odvraća ljude od kupovine i putovanja, a problemi u snabdijevanju koče proizvođače.

Proizvodnja u Njemačkoj smanjena je za između 0,5 i jedan posto u četvrtom tromjesečju, objavila je u petak državna Agencija za statistiku Destatis. Prognoze su neizvjesne za prva tri mjeseca 2022., a ukoliko budu zabilježena dva kvartala pada proizvodnje za redom, Njemačka bi prema često korištenoj definiciji bila u recesiji.

Njemačka određuje tempo za cijelu evrozonu, odnosno 19 zemalja Europske unije koje koriste evro. Mnoge njemačke kompanije imaju dobavljače ili proizvodnju u drugim evropskim zemljama pa njemačka poslovna aktivnost može podstaći rast u tim zemljama.

U prošloj godini njemačka privreda porasla je za 2,7 posto, odnosno oporavila se od pada od 4,6 posto u 2020. godini kada su blokade zbog pandemije bile najteže.

Potpuna statistika za četvrto tromjesečje biće objavljena 28. januara.