Njemačka je u ponedjeljak izrazila zabrinutost zbog jačanja ruske vojske u blizini ukrajinske granice, javlja Anadolija.

"Sa zabrinutošću pratimo vojne aktivnosti Rusije", rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Christofer Burger na konferenciji za novinare u Berlinu.

Dodao je da saveznici u NATO-u pomno prate situaciju.

"Svi se slažemo da se vojna eskalacija mora izbjeći", naglasio je i pozvao ruske vlasti da se suzdrže od bilo kakve akcije koja može povećati napetosti u regiji.

Burger je rekao da bi Rusija trebala osigurati transparentnost u pogledu svoje vojne izgradnje i pridonijeti mjerama izgradnje povjerenja Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS).

Američki mediji izvijestili su prošle sedmice da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena službeno upozorila evropske saveznike na nedavno jačanje ruske vojske, navodeći da Kremlj možda planira još jednu invaziju na susjednu zemlju.

Ukrajinu muče sukobi u istočnim regijama od marta 2014, nakon ruske ilegalne aneksije Krima. Zapadne zemlje optužuju Rusiju da destabilizuje regiju pružajući vojnu podršku separatistima.