Svijet prolazi kroz tešku krizu nestašice. Proteklih nekoliko mjeseci cijene proizvoda su u porastu, zbog nestašice zaliha uzrokovane, uglavnom, pandemijom koronavirusa i posljedičnim zatvaranjem granica, a sada ratom u Ukrajini nakon invazije iz Rusije. Time su pojedine zemlje prisiljene poduzeti mjere kako bi preokrenule situaciju ili, barem, da šteta bude što manja. Tako je Njemačka zatražila od svojih građana da naprave zalihe vode i hrane za deset dana

Njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo je početkom prošlog mjeseca dosje u kojem utvrđuju nekoliko savjeta i mjera za opskrbu zalihama za hitne slučajeve, savjetujući potrošače da se za te situacije "opskrbe hranom".

"Bilo u slučaju karanteni zbog koronavirusa ili drugih nepredviđenih okolnosti, poput nestanka struje ili poplave, potrebno je biti spreman na krizu", objašnjava njemačko ministarstvo u saopćenju. Neke od osnovnih namirnica koje preporučuju "za vijek trajanja od nekoliko godina" su rezanci, riža, šećer, konzerve povrća, mesa, ribe ili gotovih proizvoda, zatim med, so i sirće.

Ostali proizvodi koji se mogu čuvati mjesecima, pa čak i godinama čak i ako im se smanji kvaliteta su kahva, čaj, začini, mahunarke ili ulje (neotvoreno).

Njemački savezni ured za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) preporučuje čuvanje određenih količina hrane, koje su dovoljne za deset dana što uključuje dvije litre tekućine po osobi dnevno i 2.200 kalorija po osobi dnevno.“I ne zaboravite svoje ljubimce”, podsjeća BBK.