Njemačka je u utorak pozvala Evropsku uniju (EU) da pomogne Poljskoj da zaštiti svoje granice dok hiljade neregularnih migranata pokušavaju ući u zemlju iz Bjelorusije.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer optužio je bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da se uključio u formu "hibridnog" ratovanja i da koristi migrante kao oružje za destabilizaciju evropskih zemalja.

"Moramo pomoći poljskoj vladi da osigura (evropsku) vanjsku granicu", rekao je Seehofer za list Bild, pozivajući Evropsku komisiju da poduzme akciju.

"Sve zemlje članice Evropske unije moraju biti zajedno, jer Lukašenko, uz podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina, koristi sudbinu ljudi da destabilizuje Zapad", rekao je njemački ministar. 

Seehofer je rekao da se ni Poljska ni Njemačka ne mogu same nositi s novom, velikom izbjegličkom krizom.

Posljednjih mjeseci skoro 9.000 migranata stiglo je u Njemačku nakon što su ilegalno prešli poljsko-bijelorusku granicu,  saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Tenzije između Poljske i Bjelorusije eskalirale su u ponedjeljak nakon što se gotovo 4.000 migranata, uglavnom iz zemalja Bliskog istoka, uputilo ka poljskoj granici i pokušalo probiti barijere.

Poljski graničari, policija i vojnici upotrebili su suzavac na migrante koji su pokušali da probiju ogradu od bodljikave žice.​​​​​