Njemačka će početi vraćati takozvanu beninsku bronzu Nigeriji od 2022. godine, kako je najavljeno u zajedničkoj izjavi ministarstava kulture i vanjskih poslova. To je još jedan korak u trendu postupnog vraćanja kulturnih dobara koje su Evropljani opljačkali tokom kolonijalnog doba.

Bronzu su krajem 19. stoljeća opljačkali britanski kolonizatori u kaznenoj ekspediciji koja je uništila i opljačkala drevno kraljevstvo koje je postojalo na teritoriju današnje Nigerije. Dio tih poprsja i reljefa  koji su zapravo izrađeni od legure bakra između 16. i 18. stoljeća za ukrašavanje kraljevske palače u Beninu, završio je u drugim evropskim zemljama, uključujući Njemačku, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama i Novom Zelandu. Većina primjeraka, međutim, još uvijek je u Velikoj Britaniji.

Nadležne njemačke vlasti i muzeji su se sastali i dogovori na koji će način Nigeriji od 2022. vratiti bronzu koja se nalazi u muzejima u Njemačkoj. U izjavi je njemačka ministrica kulture Monika Grütters zajedničku deklaraciju nazvala "historijskom prekretnicom" u "historijskoj i moralnoj odgovornosti za razotkrivanje i rješavanje njemačke kolonijalne prošlosti".

Od 2010. godine Beninska grupa za dijalog okuplja direktore muzeja i izaslanike iz Njemačke, Austrije, Nizozemske, Švedske i Velike Britanije te predstavnike vlade, Kraljevskog suda u Beninu i Nacionalne komisije za muzeje i spomenike Nigerije. Jedan od središnjih ciljeva Grupe za dijalog je stvaranje kraljevskog muzeja u Benin Cityju koji će okupiti i trajno izložiti najvažnije historijske predmete Kraljevine Benin trenutno raštrkane širom svijeta.

Prošlog marta, Univerzitet Aberdeen u Škotskoj složio se vratiti bronzanu skulpturu iz Benina u Nigeriju, rekavši da su je britanski vojnici dobili 1897. pod "sumnjivim okolnostima". Tom je odlukom izvršen pritisak na druge institucije, poput Britanskog muzeja, da učine isto. Britanski muzej navodno razmatra da svoje bronze posudi Nigeriji.

Krajem prošle godine Francuska je odobrila restituciju 26 skulptura iz kraljevstva Dahomey, smještenog u današnjem Beninu, koje je opljačkano 1892. godine.

Očekuje se da će prije 15. juna biti objavljen detaljan popis svih beninskih bronzi koje posjeduju njemački muzeji, kako bi se kasnije dokumentirali i objavili podaci o njihovom porijeklu. Samo Etnološki muzej u Berlinu ima više od 400 beninskih bronzi, od kojih će neke biti izložene na Humboldtovom forumu, ogromnom etnološkom muzeju i interkulturnom centru smještenom u rekonstruiranoj kraljevskoj palači Hohenzollern, otvorenoj prošlog decembra.