jemačka i Francuska izrazile su zabrinutost zbog sve većeg broja kršenja primirja i izvještaja o višestrukim incidentima granatiranja u istočnoj Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

"Zabrinuti smo da bi se montirani incidenti mogli zloupotrijebiti kao izgovor za moguću vojnu eskalaciju", naveli su njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i francuski kolega Jean-Yves Le Drian u zajedničkoj izjavi u petak kasno naveče.

Oni učestvuju na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu, a trebalo bi da se sastanu sa kolegama iz zemalja G7 da bi razgovarali o velikom vojnom jačanju Rusije u blizini Ukrajine.

Tenzije su dramatično porasle posljednjih dana, jer ukrajinska vlada optužuje separatiste koje podržava Rusija za masovna kršenja primirja i provokacije, kako bi natjerali Ukrajinu da vojno odgovori.

Separatisti u Donjecku i Lugansku naredili su u petak masovnu evakuaciju civila u Rusiju, tvrdeći da Ukrajina priprema vojnu ofanzivu na regiju Donbas.

Ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske izrazili su sumnju u ove tvrdnje i pozvali Rusiju da preduzme korake za deeskalaciju situacije i pronalaženje diplomatskog rješenja sukoba.

"Ne vidimo nikakve osnove za ove optužbe i pozivamo Rusiju da iskoristi svoj uticaj na samoproglašene republike da bi podstakla suzdržanost i doprinijela deeskalaciji", naveli su ministri.