Bruce Willis, jedan je od najuspješnijih glumaca u modernoj historiji, kultno lice akcijskog žanra. Sinoć je objavljeno kako odlazi u prijevremenu penziju, jer je tom 67-godišnjem glumcu dijagnosticirana afazija, bolest koja rezultira gubitkom sposobnosti izražavanja i koja utiče na sposobnost razumijevanja. To je objavila njegova porodica u saopćenju objavljenom na društvenim mrežama.

Afazija nastaje zbog oštećenja mozga u područjima koja kontroliraju i koja su uključena u funkciju govora. Poremećaj utiče na sposobnost osobe da komunicira jer može otežati čitanje, pisanje i govor.

Može biti uzrokovano stečenim oštećenjem mozga, iznenadnom ili iznenadnom ozljedom mozga uzrokovanom, na primjer, cerebrovaskularnom nezgodom (kao što je moždani udar), što čini 95% slučajeva stečenog oštećenja mozga. Protok krvi ne dopire do cijelog moždanog tkiva, a nedostatak kisika ubija stanice u tim neometanim područjima.

Također može biti posljedica tumora, ozljede glave ili infekcije. Isto tako, uzrok može biti neurodegenerativna bolest (Parkinsonova, Alzheimerova...), u kojoj se moć govora progresivno gubi. Ova demencija koja zahvaća govor je rijetka i naziva se primarna progresivna afazija.

U slučajevima stečenog oštećenja mozga ono se može poboljšati rehabilitacijom, dok će se, ako je posljedica neurodegenerativne bolesti, bolest progresivno pogoršavati. Bolest u principu može uticati na svakoga i u bilo kojoj dobi, uključujući i djecu, ali nije uobičajeno. Obično se javlja kod ljudi srednje ili starije dobi.

Ovisno o oštećenim područjima mozga, pacijent će manifestirati različite probleme s govorom koji utiču na izražavanje, razumijevanje, čitanje, pisanje ili ponavljanje.

Willis je jedan od najuspješnijih glumaca, prema 'Varietyju', njegovi su filmovi zaradili više od pet milijardi dolara diljem svijeta. 'Šesto čulo', koji je 1997. snimio s M. Nightom Shyamalanom, bio je film koji je zaradio više od 650 miliona dolara.

'Armagedon' je njegov drugi film s najvećom zaradom, i to s 554 miliona dolara, a slijedi ga ' Jungle 4.0 ' s 384 miliona dolara. Na četvrtom mjestu nalazi se 'GI Joe: Revenge', s 376 miliona, a na petom je 'Jungle Glass: Revenge', sa 366 miliona.

Radio je rediteljima poput Quentina Tarantina u njegovom 'Pulp Fictionu' iz 1994.; sa Terry Gilliamom je snimio '12 majmuna' 1995.; sa Brianom De Palmom, Lucom Bessonom ili Stevenom Soderberghom.

Bolest je, nažalost, stavila tačku na jednu briljantnu karijeru.