Cazinjanin Nisvet Dizdarević krenuo je prije više od mjesec dana pješice iz Pariza u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice Genocida nad Bošnjacima 11. jula u tom bosanskohercegovačkom gradu. 

Nisvetu se u ovom humanom poduhvatu 28. aprila pridružila i Nađa Mazalović te su nakon stotina pređenih kilometara u utorak poslijepodne bili na putu prema Grazu u Austriji.

Mazalović je zbog povrede noge morala u jednom momentu odustati od puta, ali se oporavila i nastavili su ovaj nesvakidašnji i hrabri poduhvat. Dizdarević je istakao da su imali dosta poteškoća u putu zbog kišovitog vremena i povreda, ali da je najvažnije da stignu u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice genocida.

“Bilo je raznih poteškoća, vremenski uslovi su nam otežali put, ali sada moramo ubrzati i važno je da 6-7. jula budemo u Nezuku. Zato moramo ubrzati. Trenutno smo na putu prema Grazu. Prošlo je više od mjesec kako smo krenuli na put“, kazao je Dizdarević.

Ističe kako, zavisno od vremenskih prilika, dnevno prepješači i više od 60 kilometra, dodajući da nema stajanja jer je cilj ovog poduhvata odati počast žrtvama Genocida u Srebrenici kako se nikada više ne bi ponovio.

Kako je kazao, tokom cijelog puta često su ih susretali ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive u dijaspori i koji su im nudili pomoć i podršku kako bi im olakšali ovo zahtjevno putovanje.

Nisvet Dizdarević i Nađa Mazalović na put su krenuli bez bilo kakve pratnje i bez logističke podrške.

Dizdarević ističe kako se teško može javljati na telefonske pozive jer koristi solarni punjač, a posljednjih dana sunca nije bilo dovoljno jer je kiša padala nekada tokom cijelog dana. “Trebam samo zdravlja i snage. Dragi Allah će dati, nadam se, da izdržim. Drugo ništa“, kazao je Dizdarević, dodajući da ne želi nikakav publicitet oko odluke da pješači iz Pariza u Srebrenicu jer sve ovo, kako je rekao, radi zbog žrtava Genocida.

Udaljenost između Pariza i Srebrenice kopnenim putem iznosi oko 1.850 kilometara.

Ove godine obilježava se 28. godišnjica Genocida nad Bošnjacima "Slobodne zone UN-a" Srebrenica koji je izvršen 11. jula 1995. godine. Snage Vojske Republike Srpske u Srebrenici i okolini ovog grada na istoku Bosne i Hercegovine ubile su 8.372 muškarca i dječaka nesrpske nacionalnosti.