Puno je toga u Bosni i Hercegovini loše uređeno, zastarjelo, naopako i ukrivo nasađeno, ali ništa nije tako obesmišljeno, ništa nije tako očito u službi stranaca i politike kao što je današnje Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine. Elaborirati zašto je to tako, nepotrebno je, dovoljno je ovlaš pratiti brojne politički montirane optužnice, medijsko-artiljerijsku pripremu sudskih procesa protiv osoba za koje im je naređeno da ih se procesuira, snishodljivost prema dnevnim politikama, uporno nastojanje da se izmijeni tok historije i izjednači krivica za Agresiju na državu čiji bi trebali biti jedan od stubova.

O svakodnevnom ignoriranju Zakona o zabrani negiranja genocida da ne govorimo. Niti o tome kako nas glavni državni tužitelj Milanko Kajganić sve skupa pravi budalama dok nam pokušava pojasniti zašto se ne može procesuirati Milorada Dodika, kome je negiranje Genocida postalo skoro pa dnevna agenda.

Odvratan način na koji funkcionira i zbog kojeg bi se svaki građanin ove države itekako trebao brinuti, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine demonstriralo je ove sedmice kada je zatražilo pritvor za Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH. Dudaković je govorio na skupu organiziranom povodom obilježavanja Dana Armije RBiH u sarajevskom Novom Gradu. Za Tužiteljstvo je Dudakovićev govor uznemiravanje svjedoka i utjecanje na tok sudskog procesa pa bi ga zbog toga trebalo „žurno“ zatočiti.

U isto vrijeme dok se Tužiteljstvo iživljava na Dudakoviću, VSTV i Sud Bosne i Hercegovine šute i ne pada im na pamet da bilo šta poduzmu nakon što je prije nekoliko dana Selver Vojić, svjedok Tužiteljstva BiH na suđenju Atifu Dudakoviću i ostalima, kazao kako mu je za novac sugerirano šta da kaže prilikom saslušavanja tokom istrage. Vojić je na ročištu pred Sudom BiH ispričao da je saslušavan četiri puta, od toga jednom kući, jednom u Banjoj Luci, potom u SIPA-i i Tužiteljstvu BiH, te da mu je izvjesni Simo Tuševljak kazao šta treba reći. Naveo je da su ga s Tuševljakom upoznali inspektori SIPA-e te da mu je više puta finansijski pomogao.

Muk. Tišina. I niko ništa. Nikome ne pada napamet da bilo šta poduzme, čak i da pomisli da se radi o montiranom procesu i nazor podignutoj optužnici unutar nakane da se procesuira svaki komandant svakog korpusa Armije RBiH kako bi se malo popeglala historija, da Bošnjaci oproste i da se konačno krene ka pomirenju.

Pomirenju u kojem bi im bilo zabranjeno da se uopće sjećaju.