Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pokrenuo je danas, na hitnoj sjednici ovog doma, pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje su predložili delegati iz HDZ-a.

Kada se pokrene ova procedura, akt ide na odlučivanje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Delegat Asim Sarajlić (SDA) istakao je da podnose akt u kojem Klub Bošnjaka, i to jednoglasno, proglašava ovaj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona s prijedlogom usvajanja po hitnom postupku štetnim po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Istakao je, između ostalog, da je onemogućeno ulaganje amandmana, da prijedlog ne ispunjava ključne prioritete iz zaključaka Evropske komisije kojim se traži onemogućavanje nejednakosti građana, a ne ispunjava ni preporuke OSCE/ODIHR-a da se osigura da se izbori provode u skladu s evropskim standardima.

Kada je u pitanje predloženi način izbora članova Predsjedništva BiH, Sarajlić je između ostalog kazao da zakon postaje još diskriminatorniji, te da se izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH uvjetuje podrškom iz pet kantona, kao i da se takvim rješenjem kandidati iz reda Bošnjaka stavljaju u neravnopravniji položaj.

- Zadržana je odredba da se za člana Predsjdništva BiH iz entiteta RS bira Srbin, uprkos stavovima Evropskog suda za ljudska prava da se radi o diskriminatornoj odredbi i treba je mijenjati – dio je obrazloženja.

Kako je ranije pojašnjeno, nakon odluke Ustavnog suda, ponovo će se odlučivati u Domu naroda s tim da je potrebna većina delegata iz sva tri kluba naroda da bi prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kakav su predložili iz HDZ-a, bio usvojen. Izvjesno je da većine neće biti u Klubu Bošnjaka.

Tokom rasprave o prijedlogu HDZ-a delegat Denis Bećirović (SDPBiH) kazao je da hitna procedura donošenja zakona ne znači da u Parlament mogu doći prijedlozi koji su protivustavni, a ovaj prijedlog je protivustavan, ali i protivevropski.

Delegat Munib Jusufović (SBB) istakao je da je na svakim pregovorima bila Venecijanska komisija kako bi sva pitanja koja budu regulirana Izbornim zakonom BiH bila u skladu s evropskim standardima, a da mnoga pitanja iz HDZ-ovog prijedloga odudaraju. Podsjetio je na jučerašnje izjašnjenje i Delegacije EU-a u BiH da je došlo do teških povreda evropskih standarda.

Delegat Bariša Čolak (HDZBiH) obrazlagao je prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Između ostalog je kazao da se zahtijeva preciziranje koliko iz koje izborne jedinice, kojeg kantona, dolazi delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i koliko iz pojedinog naroda.

Istakao je da svojim prijedlogom nisu mogli obuhvatiti izmjene koje se tiču presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Dragan Čović, lider HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda, ustvrdio je da su se trudili dvije godine i predlagali rješenja. Ponovo je optužio SDA da je izigrala sporazum iz Mostara koji se tiče legitimnog predstavljanja.

Bakir Izetbegović, lider SDA i drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, odgovorio je da je u Mostaru prihvatio da će raditi na tome, pokušati naći rješenje po pitanju provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te da je legitimno predstavljanje samo dio.

Čoviću je odgovorio i da imaju drugačija viđenja legitimnog predstavljanja, te da je za njega Željko Komšić (član Predsjedništva BiH kojeg ne priznaje HDZ) legitimno izabran.

Izetbegović je rekao i da je HDZ sve vrijeme predlagao stvari kakve je predložio danas.

Naglasio je i da nije on birao Komšića i pitao kakve veze ima SDA s tim, za što iz HDZ-a konstantno optužuju.

Obraćajući se delegatu Zlatku Miletiću, Izetbegović je odgovorio i da neće reći da nisu bili u pravu što su kandidovali Komšića, ali da on s tim ima koliko i sa ulaskom Finske u NATO.

Podsjetimo da je Čović hitnu sjednicu Doma naroda bio zakazao za jučer. Međutim, sjednica je otkazana jer joj nije prisustvovalo četiri od pet delegata iz Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda. Na sjednicu nisu došli delegati iz SDA te jedan iz SBB-a, ali nije došao ni Mladen Bosić iz SDS-a.

Bakir Izetbegović pojasnio je jučer da su delegati iz SDA odlučili da ne prisustvuju sjednici i tako zasad onemoguće donošenje "nakaradnog prijedloga".

- Radi se o pokušaju da se donose zakon koji je protivustavan, o kojem nema dogovora jer evo preko godinu trajali su pokušaji da se postignu dogovori, zakonu koji nije prošao kroz Interersornu radnu grupu koja je i napravljena za potrebe definisanja izbornog zakonodavstva, zakonu koji će onemogućiti provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava poput presude Sejdić-Finci, i zakonu koji ignoriše zahtjeve OSCE/ODIHR-a da se naprave izmjene koje će garantovati fer i poštene izbore – između ostalog je kazao Izetbegović.