Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je danas da će turske oružane snage proširiti operacije protiv terorističke organizacije PKK na područjima na kojima i dalje postoje intenzivne prijetnje, javlja Anadolu Agency (AA).

“U koju god rupu da se sakriju, pronaći ćemo teroriste i uništiti ih tamo“, poručio je Erdogan u obraćanju učesnicima Kongresa vladajuće turske Stranke pravde i razvoja u Trabzonu.

Tokom antiterorističke operacije u regiji Gara na sjeveru Iraka turske snage su nedavno pronašle tijela 13 turskih državljana koje su svirepo ubili teroristi PKK-a.

“Borimo se protiv terorističke organizacije PKK čija prošlost obiluje masakrima nad nedužnim civilima i čija podlost je do te mjere da su svirepo strijeljali i te nevine i nenaoružane ljude“, kazao je Erdogan.

Turske snage su prošle sedmice izvele četverodnevnu antiterorističku operaciju “Kandža-Orao 2“ u pograničnoj iračkoj regiji Gara kako bi spriječile terorističku organizaciju PKK i druge terorističke grupe da uspostave svoje pozicije za izvođenje terorističkih napada na Tursku.

“Gara je bila izuzetno važna i problematična regija, i pala je. Božijom voljom, posao je urađen“, poručio je Erdogan.

Najavio je da će operacije u kojima su turske snage napravile važne uspjehe uskoro biti proširene u pravcu regija u kojima i dalje postoje intenzivne prijetnje.

“Kako više nikada ne bismo doživjeli slične napade, ostajemo u mjestima koja učinimo sigurnim sve dok je to potrebno“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je kritikovao izostanak jasne i nedvojbene podrške Turskoj i osude terorističkog masakra u kojem je ubijeno 13 turskih državljana.

“Osim nekoliko tihih glasova, nismo nikog vidjeli da se digao protiv ubistva 13 nevinih ljudi. Zapade, gdje si sada?“, kazao je Erdogan i dodao da su na svjetlo dana izašli svi oni koji PKK ne nazivaju terorističkom organizacijom, terorizam i terorističke masakre ne zovu pravim imenom i koji pokušavaju sakriti svoje prljave igre, izdajničke zavjere i marionete kojima se služe.

Turski predsjednik Erdogan je također poručio da licemjerstvo onih koji podržavaju terorističku organizaciju PKK izaziva gnjev Turske, ali i potvrđuje ispravnost politike i operacija koje ta zemlja provodi.