- Zahtijevamo od vas da danas na konstituiraćoj sjednici predložite sebe lično u kolegij Doma naroda Parlamenta BiH u ime koalicije "Trojka", a sve u skladu sa našim političkim i koalicionim dogovorima. Vaša pozicija je važna zbog funkcionalnosti koalicije na državnom nivou i realizacije naših zacrtanih ciljeva.

U nekim medijima se vodi neprincipijelna kampanja kako bi u rukovodstvo Doma trebalo birati one koji najavljuju blokade vlasti na svim nivoima. Zato smatramo veoma važnim da u rukovodstvu Doma naroda sjedi predstavnik Bošnjaka koji je svjestan aktuelnog trenutka i šanse koju naša domovina ima - navodi se.

Brzo formiranje Vijeća ministara, kandidatski status koji je naša zemlja dobila i još neke političke činjenice zahtjevaju od nas ozbiljan angažman kako bi se nagomilani problemi u Bosni i Hercegovini riješili. U nadi da ćete postupiti po našem zahtjevu, srdačno vas pozdravljamo - navodi se u dopisu koji potpisuju predsjednici SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde.

Ukoliko Ademović na današnjoj sjednici Doma naroda BiH sam sebe predloži za rukovodstvo ovog doma, to će značiti da će biti izabran glasovima delegata SNSD-a i HDZ-a BiH, a ne glasovima Bošnjaka.

U Klubu Bošnjaka osim Ademovića su Šefik Džaferović, Safet Softić, Dženan Đonlagić i Džemal Smajić.

U Klubu hrvatskog naroda su Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić ispred HDZ-a, Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić (Za nove generacije). Delegati u Klubu srpskog naroda su Snježana Novaković-Bursać, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Radovan Kovačević iz SNSD-a te Želimir Nešković iz SDS-a.

Rukovodstvo Doma naroda BiH bira se prostom većinom.

Izvor: Faktor.ba