Nakon što je jučer pokazao elementarno nepoznavanje izbornog zakona i izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, Elmedin Konaković prekršio je i danas izborne običaje i nije mogao šutjeti dok traju prijevremeni izbori u Travniku i federalnom dijelu Foče.

Organizirao je, tačno u podne, konferenciju za štampu. Ovaj političar dosjetio se da na dan prijevremenih izbora podrži prije svega svog travničkog kandidata Harisa Kanižu na način da javnost skandalizira aferom u slučaju “Tibra” iza koje stoji navodna porodična zavjera na čelu s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Javnosti je, ekskluzivno, desetak godina nakon što je izgrađen stambeni kompleks „Tibra“, servirao priču o navodnom kriminalu tokom gradnje zgrada u naselju Stup, u sarajevskoj općini Ilidža.

Iznoseći, s deset godina zakašnjenja, ekskluzivna saznanja o zemljištu i gradnji tog naselja, Konaković, naravno, namjerno prešućuje nekoliko činjenica koje ne samo da ne idu u prilog iznesenim tvrdnjama nego mogu inkriminirati i visokopozicionirane članove njegove stranke i njegove koalicijske partnere iz SDP-a.

Iznoseći svoja saznanja o nekakvim porodično-nepotističkim vezama vlasničke strukture uspješne firme OKI s Izetbegovićem, Elmedin Konaković pokazuje da uopće nije upoznat s porodičnim stablima, o kojima je pričao na današnjoj konferenciji za štampu.

Naime, porodica Okerić nema nikakvu krvnu vezu s porodicom Izetbegović, ali je ima predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i visokopozicionirani član NiP-a i dogradonačelnik Sarajeva Haris Bašić. Međutim, ovdje je najmanje bitno ko je kome bliži ili dalji rođak, ovdje je bitno ko laže, ko iznosi neistine, ko nepotrebno politizira, ko spinuje i ko kleveće.

Lažovu je ime Elmedin Konaković i „tata“ je svim članovima Naroda i pravde.

Doduše, postoji i stanovita veza između Harisa Bašića i porodice Izetbegović. Naime, majka Harisa Bašića (Fatima) bila je pomoćna tužiteljica 1983. godine u slučaju montiranog procesa protiv Alije Izetbegovića i skupine “Mladih muslimana”. Bez obzira na to, Haris Bašić bio je dugogodišnji šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Ovo govori u prilog demokratskih vrijednosti koje njeguje Bakir Izetbegović.

Da je kojim slučajem ovaj političar na liniji Konakovićeve fašističke teze o “genetskoj predodređenosti” političkih funkcionera ili da je na liniji prijetnje Keme Ademovića da će se “udariti na svakoga ko udari na njegovu porodicu” – Haris Bašić nikada ne bi imao priliku biti politički kadar SDA.

Postoji još jedna mogućnost, a ne bismo je isključili s obzirom na oskudnu pamet i kratko pamćenje Elmedina Konakovića. Naime, moguće je da, kada optužuje Okeriće i Izetbegoviće za nepostojeće porodične veze, on još ne shvata da su Haris Bašić i Elvedin Okerić izašli iz SDA. Moguće je čak da ni sam Konaković nije shvatio u kojoj se tačno stranci nalazi.

Naime, što se tiče navodne afere “Tibra”, građevinski izvođač radova iz Kiseljaka prve je stanove napravio u sarajevskoj općini Novi Grad, kojim je u to vrijeme vladao Konakovićev koalicijski partner SDP, odnosno tadašnji načelnik Damir Hadžić, koji je s vlasnikom “Tibre” povezan bliskim porodičnim vezama. I ne samo to, čini se da je u „Tibrinim“ zgradama jedno vrijeme nekretnine imao i sam Elmedin Konaković.

No ovdje Konaković priča o događajima na Ilidži iz vremena kada je bio jedan od ključnih ljudi SDA u Kantonu Sarajevo, stranke koju danas naziva mafijaškom hobotnicom. Kada bi bilo tačno sve ono što danas govori o slučaju “Tibra”, SDA je napustio 2018. godine i tri godine kasnije priča o nečemu što je davno morao prijaviti pravosuđu, a valjda zna da je, ako je već riječ o nekakvom kriminalu, neprijavljivanje kriminala također kriminal.

Niti je Konaković Fred Zimmerman iako očito želi režirati “upravljanje procesima”, a nije ni Gary Cooper iako bi volio ujahati tačno u izborno podne i tako riješiti stvari. Konaković se i dalje bavi konstrukcijama oko Stranke demokratske akcije, njenim predsjednikom i njegovom porodicom jer ništa drugo njegova tri godine stara stranka nema za ponuditi. Njegova je jedina politika i program pričati o SDA. Tek su počeli, ali će, čini se, brže nego što misle i završiti.

Vjerojatno iziritiran činjenicom da sedmični list Stav među prvima razotkriva ideološko-političke stranputice stranke koju vodi, baš kao što razotkriva i gore navedene spinove i neutemeljene klevete, on se obrušio i na naš list i mene kao glavnog urednika.

S obzirom na izgovoreno, tek da zabilježimo tri riječi – kleveta, tužba, sud.